רק הכסף מדבר?


שר הבריאות, נסים דהן, הכריז כי יחליט בשאלת הרפואה הפרטית בבתי-החולים הציבוריים רק לפי מבחן אחד: האם זה יכניס כסף למערכת. האם דהן היה מוכן להפעיל את המבחן הזה ברשת מעיין החינוך התורני?


 כנס קיסריה מוצג כמפגש מתוקשר של נציגי האלפיון העשיר ביותר. די קשה להבין את רשימת המוזמנים, אלא אם כן הכסף מדבר. במיוחד בכנס האחרון שהיה בשבוע שעבר. זה היה הכנס הטוב ביותר מבין כנסי קיסריה. שלושה נושאים מרכזיים טופלו בו: החינוך, הבריאות ואי-השוויון. צורת הטיפול המקצועי לא היתה מביישת את פעילי הקשת הדמוקרטית המזרחית שהפגינו מחוץ למלון. בנושאים האלה אין לבעלי עסקים מיומנות רלוונטית. ולמרות זאת הם הוזמנו, ואילו אנשי הקשת הושארו בחוץ. חבל.


 הקרב האידיאולוגי החריף ביותר התנהל בנושא הבריאות ובשאלה אחת: האם ראוי להפעיל שירות רפואי פרטי (שר"פ) בבתי-החולים הממשלתיים וההסתדרותיים.

 בראש התומכים עומדים מנהלי בתי-החולים וההסתדרות הרפואית יחד עם קבוצה קטנה של פרופסורים לכלכלה. את המתנגדים מוליך יצחק פטרבורג, מנהל שירותי בריאות כללית, ולצידו ניצבים אגף התקציבים באוצר וכמה מראשי משרד הבריאות. מי שביכולתו להכריע הוא שר הבריאות, נסים דהן.


 דהן מכהן רק חודשים ספורים בתפקיד, אך נוטה בבירור לטובת עמדתם של בתי-החולים הציבוריים לטובת הרפואה הפרטית. זה בלט בשבוע הראשון לכהונתו. אז הוא משך מהכנסת הצעת חוק ממשלתית שאסרה להשתמש בכספי מס הבריאות לרפואה פרטית. הוא הסביר כי הוא מבקש ללמוד את הנושא. בשבוע שעבר התברר שדהן הולך עם העשירים.


 דהן דיבר בכנס קיסריה על הבעיות במערכת הבריאות ונמנע מלדבר על השר"פ. זה עיצבן את שר החקלאות לשעבר, חיים אורון. "למה אתה שותק בנושא הזה"?  התרעם איש מרצ. דהן החליט לשבור שתיקה ואמר: "אני אחליט לפי מבחן אחד: אם השר"פ יכניס כסף למערכת הבריאות, אני בעד. אם לא – אני נגד."  מכיוון שברור שרפואה פרטית במתקנים ציבוריים מכניסה כסף, קל לדעת לאן חותר דהן.


 יש הרבה סיבות מדוע שר"פ במתקנים ציבוריים הוא בחזקת נבלה. הדבר נדון במקום הזה לא פעם. מעבר לנושא העקרוני יש שתי סיבות נוספות מדוע צריך דהן לשקול מחדש את עמדתו: הראשונה, ראש הממשלה מינה ועדה ציבורית לנושא. עד שהוועדה תגיש מסקנות, ראוי לשר להימנע מהכרעה.


 שנית, דהן מפעיל את מבחן הכסף. יהיה עוד כסף – מה טוב. לא יהיה – גם לא יהיה שר"פ. תמוה ששר בממשלת ישראל משמיע הערה שכל אנטישמי היה מתברך בה. ממתי רק הכסף מדבר? הנה דוגמא, כבוד השר.


 כידוע לך, רשת מעיין החינוך התורני מצויה בקשיים כספיים. לא משהו רציני, אבל 30 מיליון שקל בוודאי שיעזרו. בא אליך, כבוד השר, תורם. הוא מוכן לתת לרשת החינוך של ש"ס 30 מיליון שקל. רק שני תנאים יש לו: הראשון, שכל יום ילמדו התלמידים פרק אחד מהברית החדשה. השני, פעם בשבוע יאכלו חזיר.


 עכשיו, מר דהן, אולי אתה מבין מדוע מבחן הכסף הנכנס צריך להיעלם ממערכת השיקולים שלך. רפואה פרטית במתקנים ציבוריים היא כמו סטייק על הצלחת שלך. המבחן הוא האם זהו סטייק חזיר או סטייק בקר. המבחן אינו אם ליד הסטייק מונח שטר של כסף.
26.6.2001
שתפו:

כשהנגיד עושה ביזנס



בנק ישראל משלם חצי אחוז יותר מהריבית המרבית שהוא עצמו קובע. למה?

ישראל היא מדינה מוזרה. ככל שאני יודע, זו המדינה היחידה שבה הסקטור העסקי מתנגד למדיניות שנוקט הבנק המרכזי. כך זה היה גם בכנס קיסריה האחרון. שם היו שהציעו אפילו להדיח את הנגיד בגלל המדיניות המוניטרית שלו. במקומות אחרים דווקא אוהב הסקטור העסקי – כלומר בעלי העסקים – את הנטייה השמרנית של הבנקים המרכזיים לדיכוי האינפלציה. הנגיד, דוד קליין, מעריך כי אחת הסיבות לאנומליה הזאת מקורה בכך שחוקי המס מגינים על העסקים מפני אינפלציה. לכן האינפלציה אינה מעניינת אותם.


 גם מי שתומך במדיניות הנגיד צריך לתמוה על השלומיאליות של הביצוע. בכל חודש מודיע בנק ישראל על הריבית. מהי הריבית הזאת? זו הריבית המקסימלית שבנק ישראל מוכן לשלם למי שמלווה לו כסף. מהנתונים לומדים כי באופן עקבי משלם בנק ישראל כחצי אחוז יותר מהריבית המקסימלית שהוא בעצמו קובע. קצת קשה להבין מדוע בכלל טורח הבנק להודיע על ריבית, שהוא נמנע בעקביות מלפעול על פיה.


 מה זה חצי אחוז ביני לבינכם? הסיפור הוא שבנק ישראל משלם חצי אחוז עודף על כ50-  מיליארד שקל. זה סיפור קטנטן של רבע מיליארד שקל בשנה. זהו כסף שבנק ישראל מעביר לבנקים מעבר למה שהוא עצמו חושב שמגיע להם. אם האוצר היה מקצץ תקציבים בשלומיאליות שכזאת, כבר היה בנק ישראל עושה ממנו קציצות.


 והנה שלומיאליות בריבוע: בנק ישראל לא רק משלם ריבית לבנקים שמפקידים אצלו כסף. הוא גם מלווה להם.  בניגוד לכל בנק אחר, בנק ישראל מלווה בריבית יותר נמוכה מזו שבה הוא לווה. מי שיש לו שכל, לווה מבנק ישראל בריבית של 7%  ומפקיד את הכסף ב.7.6%-  יש 800 מיליון שקל כאלה.


 .
26.6.2001
שתפו: