מנתב"ג תצא תורה

 

אנחנו מתקרבים למועד שבו הממשלה אמורה לדון ולהחליט על תקציבה לשנים 2022-2023. מפתיע, אבל כל השרים רוצים יותר כסף. טרם נמצא השר שיודיע בישיבת הממשלה כי הוא מסתפק בתקציב הקיים. לעומתם מתייצב שר האוצר ובפיו המשפט השגור "צריך לשמור על מסגרת התקציב", כאילו שיש כזו מסגרת. לענייננו, אביגדור ליברמן הודיע בשבוע הראשון לכהונתו כי לא יהיו העלאות מסים.

איך מגשרים על הפער? לשם כך קיימת הפינה האינטרנטית הזו, ובה נלמד השבוע על חוק אמריקאי משנת 2005 שיצר קשר בין גביית מסים לבין דרכונים. החוק קובע כי הממשל יכול לשלול את דרכונו של מי שיש לו חוב של יותר מחמישים אלף דולר למס הכנסה. אלא שמחקר שהתפרסם לאחרונה ובדק את האפקטיביות של החוק מצא כי הממשל האמריקאי מתייחס בסלחנות לחייבי מס. בשנת 2008 הנפיק הממשל דרכונים ל- 224,000 אנשים שהיו באותה עת חייבים 5.8 מיליארד דולר. בכל אופן, הנה לנו שיטה לגבות מסים בלי להעלות את שיעורי המס.

היישום הישראלי

ארה"ב היא מדינה גדולה, ואם אתה בעל חנות מכולת במישיגן עם חוב של 100,000 דולר למס הכנסה – אתה יכול לחיות טוב גם בלי דרכון. בקולורדו כבר היית? על גשר הזהב בסן פרנסיסקו כבר שרת?

אבל בישראל התמונה הפוכה. בלי חו"ל אין כאן חיים. לכן המהלך המוצע צפוי להביא תועלת של ממש לממשלה, והוא יפה כפליים משום שהוא פועל גם לצמצום האי-שיוויון בהכנסה.

אצל שכירים בעיית החוב לא קיימת. הם "נהנים" מניכוי מס במקור ולכן לא יכולים לייצר חוב למס הכנסה. איום שלילת הדרכון פועל רק על עצמאים. ככלל ובממוצע, עצמאים עשירים משכירים. אבל הכסף הגדול נמצא אצל התאגידים ומנהליהם.

לכן מוצע כאן להרחיב את החוק האמריקאי: כל תאגיד החייב לרשות המסים יותר ממאתיים אלף שקל – מנהליו יישארו ללא דרכונים. מי הם המנהלים? מועצת המנהלים, המנכ"ל וכל סגניו, וכן בעלי השליטה בתאגיד.  אם, למשל, ל"מגדל חברה לביטוח" יש חוב של מיליון לא רק מנהליה. גם בעל השליטה – שלמה אליהו באמצעות "מגדל אחזקות" – יצטרך להסתפק במלון בראשית במצפה רמון.

צרת טייקון

 המפקח על הבנקים הוציא לא מכבר טיוטת הוראות לבנקים כיצד עליהם לטפל בגופים שקיבלו מהם אשראי אך לא פרעו אותו במועד. אגב, השיטה הזו – לקבל הלוואה מבנק ולא להחזירה – היא השיטה העיקרית שבאמצעותה משקיע הופך לטייקון. בין השאר, המפקח קובע שאם גוף לא שילם את חובו בזמן, ינוהל הטיפול בו ביחידה מיוחדת בבנק, ולא ביחידה שנתנה לו את ההלוואה.

אלא שהמהלך הזה לא צפוי להרתיע את הטייקונים לעתיד. במקום זאת, מומלץ להרחיב את חוק הפקעת הדרכון גם למי שיש להם חוב לגופים ציבוריים ולא רק לממשלה. תארו לעצמכם איך אליעזר פישמן – גדול פושטי הרגל  – היה נוהג אם ברגע שלא שילם חוב היה נלקח ממנו הדרכון. נכון, הוא לא היה נהפך לטייקון, הבנק לא היה מוחק את חובותיו, ולציבור המשקיעים לא היו עושים תספורת. בקיצור: היה פה באמת אור לגויים.

אז קדימה, ליברמן.

 

 

שתפו: