באביב של השנה שעברה פירסמה קרן המטבע הבינלאומית הודעה על המצב הכלכלי בעולם. מעטים זוכרים הודעה כה אופטימית. באופן מיוחד טרחה קרן המטבע לציין לשבח את המצב הכלכלי באסיה, ובתוך היבשת הזו את ההתאוששות הניכרת בכלכלה היפאנית.
בקיץ של אותה שנה נפלה תאילנד. אחריה התמוטטו רבות ממדינות אסיה. יפאן היתה ונשארה על הקרשים.
פישר ורוסיה
בראש המחלקה הכלכלית של הקרן עומד פרופ' סטנלי פישר. הקרן המליצה השנה לרוסיה להיצמד לדולר מול המיתקפה כנגד הרובל. רוסיה הענייה נאלצה לבזבז מיליארדי דולרים במהלך נכזב, ולבסוף פגעה בעולם כולו בהודעה על אי תשלום החובות שלה.
אז מה לנו כי נלין על ציפי גלים (ראש אגף כלכלה באוצר) וליאו ליידרמן (מנהל מחלקת המחקר של בנק ישראל,( שהנפיקו תחזיות, שהתבררו כמוטעות, על מצבו העתידי של המשק הישראלי?
טעות היא הנורמה
קל לראות שלחזאים אין מושג קלוש. ההאטה הכלכלית החלה באמצע ,'96 פחות או יותר עם עליית הליכוד לשלטון. את התפנית הכלכלית, מצמיחה להאטה, אף אחד לא חזה. לפחות לא במסמכים פומביים מאותה עת. האוצר ובנק ישראל חזו באוקטובר '96 כי ב'97- תהיה צמיחה של . 4% בפועל היתה צמיחה של כחצי מהשיעור הזה. שנה מאוחר יותר, באוקטובר ,'97 טענו גל-ים וליידרמן, כי צפויה לנו צמיחה של כ3%- ב. '98- לפי אומדני הלשכה לסטטיסטיקה נגיע פחות או יותר לחצי מזה.
טעויות החיזוי הן גדולות יותר, ככל שגדל הזמן בין מועד התחזית למועד המימוש. באוקטובר '96 צפו לנו החזאים צמיחה של 5% לשנת . '98 באוקטובר '97 כבר צנחה התחזית לכ. 3%-
אפשר לראות עקביות בתחזיות: האוצר ובנק ישראל תמיד מבטיחים, כי בעתיד הרחוק יהיה מצוין. עכשיו קצת קשה, בשנה הקרובה יהיה קצת פחות קשה, ובשנה שלאחר מכן יבוא המשיח הכלכלי. רק מה? המועד לא תואם עם המשיח.
תחזיות כלכליות ואסטרולוגיה
מדוע יש טעויות גדולות כאלה? פרופ' אבישי ברוורמן, כלכלן ונשיא אוניברסיטת באר-שבע: „יש במקצוע הכלכלה שחצנות לא קטנה. רבים מהכלכלנים מדברים בביטחון רב על המצב ועל התחזיות שלהם. בין השאר כי אף אחד לא נענש על טעויות חיזוי. כלכלן פיליפיני אמר לי פעם, כי תחזיות כלכליות עושות שם טוב לאסטרולוגיה. "
מה שברוורמן מתכוון הוא, שב20- השנה האחרונות השתלטה על הכלכלה תיאוריה שנחשבה מנצחת. כל עוד הכול מתנהל כשורה, ובצורה יציבה, קל לחזות את העתיד. מה שהכלכלנים עושים זה להסתכל על העבר, לחפש ולמצוא תוואי התנהגות, ואז לומר: מה שהיה הוא שיהיה. כאשר, לפתע, יש מהפך, הכלכלנים מאבדים את הצפון.
וכך סטנלי פישר לא ראה את קריסת אסיה, אפילו תוך כדי ההתמוטטות עצמה. וכך גל-ים וליידרמן לא ראו את ההאטה הכלכלית שלנו. מדוע? כי בעיקרו של דבר הם לא מבינים על אמת איך הכלכלה פועלת. ברוורמן קורא לכלכלנים להצטנע. קשה להאמין שהם יקבלו את דעתו.
לפחות שיקחו את העצה הידועה הבאה, שלאחרונה שמעתי אותה מפי פרופ' דיוויד קאטלר מאוניברסיטת הרווארד: „אם אתה חוזה נתון כלכלי, אז אל תיתן את השנה שאליה מתייחסת התחזית. ואם אתה נותן תחזית לשנה ידועה, תצניע את הנתונים. בשיטה הזו, במקרה הרע, לפחות לא יתפסו אותך על חם. "
21. 12. 1998