קלישאה ושמה יוקר המחיה


נניח שהשמאל בישראל (אבל אין דבר כזה) מגיע לשלטון. ה"שלום" שלהם הוא, כצפוי, בלוף. הממשלה נכנעת לכל גחמה של אויבי ישראל לשעבר, שבגדלות נפשם מציעים (אבל רק ללא-ערבים שבינינו) שתי חלופות: לצאת מכאן ולגור בשוויץ או לצאת מכאן ולגור בסרי לנקה. מה אתם בוחרים?
כדי להבהיר את הברירה שהוצגה, כל מי שעובר לאחת משתי המדינות האלה יקבל הכנסה השווה להכנסה הממוצעת במדינה המארחת וזאת בנוסף לאזרחות ודרכון. עכשיו בחזרה לשאלה: מה אתם בוחרים?
הנה הערכה זהירה: 95% יבחרו בשוויץ.
שתפו:

מותק של מס



כלכלנים לדורותיהם לא אוהבים מס קניה, כלומר מס שמוטל על מוצר אחד (נניח מקרר) אבל לא על מוצר אחר (נניח לחם מקמח מלא). ההתנגדות לא נובעת מכך שכלכלנים מושקעים במניות של יצרני המקררים ולא מושקעים במאפיות ללחם אורגני. הסיבה להתנגדות נובעת מעיקרון "נעלה": סוברניות הצרכן. אל לה, לממשלה, להתערב בהעדפות צרכניות כי בכך היא פוגעת בצרכנים ומשבשת את הביקושים במשק.
זה נשמע סביר עד שחושבים על כמה מצבים מהסוג הבא: יש לכם שכן שאוסף גרוטאות בחצרו וכתוצאה מכך "מייצר" בית חמים ונעים לנחשים ועכברים. העניין לא הטריד אתכם יתר על המידה כי הנחשים ניזונו מהעכברים. אך לא פעם במירוץ אחר עכבר הנחש גלש לחצר שלכם בה שיחקו הילדים.
או, למשל, הזיהום במפרץ חיפה....
שתפו:

מדידה מקלקלת


אין סיבה לפסימיזם שפשה במקומותינו בקרב מה שמכונה "האליטה הוותיקה". דרך אגב, הם אף פעם לא הזיזו לראשי המפלגה שלהם, שטענו שהם "אפילו לא חצי מעברה", כאמרתו המפורסמת של יוסף אלמוגי, מי שהיה שר ומזכיר אותה המפלגה.
מדוע אין סיבה לפסימיות? קחו לדוגמה אדם אופטימי: מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבוהב.
שתפו:

כשהמינימום עולה



אחת הצרות הפוליטיות של העת הזו היא היעלמות מפלגות הימין המסורתי והתעצמות הימין הדמוי פשיסטי. זו צרה בכמה היבטים, אבל במאמר הזה אני מבקש להתמקד בשכר המינימום. הימין המסורתי והדמוי פאשיסטי מתנגדים לשכר מינימום. בעמדה הזו יש קסם ויכוחי רב, והיא מגובה בתאוריה כלכלית ומאמינים אדוקים.
שתפו:

מלחמת סין-ארה"ב



בסוף השבוע שעבר הגדיל נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, את שיעור המכס על קבוצת מוצרים המיובאים מסין לארה"ב בהיקף 200 מיליארד דולר לשנה, מ - 10 ל – 25 אחוזים. ואף איים כי תחולת המכס תורחב לעוד מוצרים אם ממשלת סין לא תבין שעליה להיכנע לדרישות "הצודקות" של ארה"ב.
בתגובה הודיעה ממשלת סין על מכס זהה, בעיקר על מוצרים חקלאיים המיובאים מארה"ב בהיקף של 90 מיליארד דולר. הכלכלן האמריקאי הליברלי, פול קרוגמן, כתב מאמר מתלהם נגד מלחמת הסחר שיכולה להידרדר למלחמה של ממש.
שתפו:

כלכלה לא פוליטית


לפני כמה חודשים הפתיע בנק ישראל והעלה את הריבית. הפרשנות המקובלת למהלך החריג הזה היתה שהמשנה לנגיד, ד"ר נדין בודו טרכטנברג, שמלאה את מקום הנגיד עד לכניסתו לתפקיד של הנגיד הנוכחי, אמיר ירון, ביקשה להיכנס להיסטוריה עם מהלך נועז.
מדי חודש נגיד בנק ישראל מודיע על גובה הריבית בחודש הבא. בואו נניח שהחודש הנגיד יעלה את הריבית. ונניח שבנק לאומי יוציא הודעה ולפיה מנכ"לית הבנק בדעה שמדובר במהלך חסר אחריות שיגרור את המשק להאטה לא נחוצה. איך נתייחס לדעתה של רקפת עמינוח?
שתפו:

החיים והמוות בידי הסטטיסטיקה



חבר שלי הוא בעל ותק של עשרים ומשהו שנה במחלת לב. הוא קיבל שלושה התקפים ומאז הוא צרכן מתמיד של התרופות הידועות לחולי לב: חוסמי בטא (נורמיטן), חומרים למניעת יתר לחץ דם, אספירין, וסטטינים להורדת כולסטרול.

לא מכבר התפרסם מחקר שנערך על כל חולי הלב בקופת חולים מכבי. החוקרים ביקשו לבדוק האם יש קשר בין הסיכוי לחלות במחלת פרקינסון לבין לקיחת תרופות חוסמי בטא – נורמיטן היא הנפוצה שבהן בישראל. הממצא, והכותרת בעיתון, היו מדהימים: הסיכוי לחלות בפרקינסון בקרב אלה שצורכים חוסמי בטא גדול ב – 50% ממטופלים שלא משתמשים בנורמיטן ודומיו. 50% יותר זה מספר שעימו רצים מיד לרופא.

שתפו:

קסם הכסף



לא מכבר פגשתי אדם שהוצע לו לעבוד ב"סטארט אפ" המכוון לייצר כסף קשיח. כלומר כסף בעל עצמה ייחודית שערכו לא נתון לשינוי. לא הביטקוין המתנדנד ודומיו אלא משהו עוצמתי הרבה יותר.
האיש – שענייני כלכלה, כסף ומיחשוב רחוקים ממנו – שאל לדעתי על הרעיון המונח ביסוד התכנית הזו. השבתי שכל יצירה אנושית ניתנת למניפולציה אנושית. כסף הוא יצירה אנושית ולכן לעולם לא יהיה דבר כזה: כסף בעל ערך לא משתנה.
שתפו: