עוני, סטטיסטיקה ופייק

 לפני כ־20 שנה פגשתי את הסטטיסטיקן הממשלתי דאז והפרופסור לכלכלה שלמה יצחקי בכנס שעסק בהתחלקות ההכנסה ובעוני.  ישבנו בקצה האולם, וכשהתחיל להיות משעמם יצחקי לחש באוזני "בשיטה שבה אנחנו מודדים עוני תמיד יהיו בישראל 20% עניים".

בהתחלה חשבתי שהוא מקנא בכלכלני הביטוח הלאומי על כך שהם, ולא הסטטיסטיקן הממשלתי, מחשבים את ממדי העוני. אבל השבוע פורסם דו"ח העוני ל־2023, והתברר שיצחקי צדק.

הנה דוגמא איך זה יכול לקרות: קו עוני הוא ההכנסה המירבית שמתחתיה נמצאים רק עניים והיא מחושבת כמחצית ההכנסה החציונית. במדינת רוריטניה יש 6 תושבים. ארבעה  מהם  משתכרים 200,  עוד שניים  משתכרים 400, ולכן ההכנסה החציונית היא 200. מחצית ההכנסה החציונית היא 100, וזה קו העוני. ההכנסה הממוצעת לתושב היא 266. עברה שנה, ההכנסה של ארבעה נשארה בעינה, 200, ואילו ההכנסה של שני העשירים גדלה ל־450. מהי ההכנסה החציונית? עדיין 200. ומהו קו העוני? שוב 100. וההכנסה הממוצעת? 283. כך נראית צמיחה כלכלית.

הממוצע עולה, החציוני, קו ושיעור העוני לא זזים. כך זה מתנהל בישראל לפחות 30 שנה.


איך חיים העניים


קו העוני ב־2023 לאדם בודד היה 3,324 שקל בחודש. לזוג – כפול מזה. איך חיים מזה? את זה הביטוח הלאומי לא מגלה. אבל הלשכה לסטטיסטיקה דווקא כן. מאז שיש סקר הכנסות והוצאות של משקי הבית, 20% ממשקי הבית הכי עניים מוציאים יותר מגובה הכנסתם המוכרת בביטוח הלאומי (וכנראה גם במס הכנסה).

איזה כיף זה לקרוא סטטיסטיקה ולנהל מדיניות על פיה.


המידע בישראל


יום לפני פרסום דו"ח העוני פירסם הכלכלן הראשי של משרד האוצר דו"ח על אי השיוויון בהכנסות ל־2024. חלק מההכנסות של משפחות, למשל קיצבת ילדים, מקורו בביטוח הלאומי אבל הביטוח הלאומי לא יודע עדיין מהן ההכנסות של משקי בית ב־2024, ולכן הדו"ח שלו – השנה ובכל שנה – נמצא בפיגור של כמעט שנתיים. יותר מזה: גם האוצר לא יודע מה ההכנסות של משקי בית ל־2024, שממילא לא הסתיימה בעת פירסום הדו"ח. רק עתה קיבלה רשות המסים כ־90% מהדיווחים של מעסיקים ועצמאיים על הכנסותיהם לשנת... 2023. על 2024 אין לאוצר מושג.


שדרוג מידע


אז איך האוצר מפרסם דו"ח על אי שוויון ב־2024 כאשר אין בידו מידע ביחס לשנתיים הקודמות? ואיך זה שכלי התקשורת לא שמו לב שיש כאן שקר גס או למצער רשלנות?

הכלכלן הראשי, ד"ר שמואל אברמזון, הכניס הערת שוליים באותיות זעירות ולפיה בסיס הנתונים הוא ההכנסות משנת 2021, "מקודם לשנת 2024 כיוון ששנת 2021 היא השנה האחרונה שלגביה היו זמינים נתונים".

אם כך הדו"ח על אי שיוויון הוא מלפני שלוש שנים ולא מהשנה. מכאן הצורך לעשות לנתונים מסאג' כדי שיהיו "מקודמים".

ראול טייטלבאום, עיתונאי לשעבר ב"ידיעות אחרונות" אמר פעם: "אותו נתון כלכלי המתפרסם על ידי שני גופים שונים – לעולם לא יהיה זהה" . ואכן, העניים של הלשכה לסטטיסטיקה עשירים בהרבה מהעניים של הביטוח הלאומי.

ויש כאן לקח: הממשלה לא יודעת כמה עניים יש  ומי עני. לכן, מבחני הכנסה לצורך קבלת קצבאות הן בדיחה לא מוצלחת. החלופה – הכנסה בסיסית לכל מבוגר – לא רק מחסלת את העוני. היא גם לא עולה יותר מהשיטה הנוכחית.



 

 

 

שתפו: