BUTTBOOK (*)

 

ל"הארץ" היתה השבוע (28 לדצמבר 2020) ידיעה על "תרגיל" שעושה תאגיד פייסבוק לכמה מלקוחותיו – בעיקר עסקים קטנים. על פי המדווח פייסבוק סוגרת לאותם עסקים את יכולת הפירסום שלהם המתבצעת על דפי פייסבוק. כך העסק שבו מדובר מאבד יכולת כלכלית לא מבוטלת. ובקיצור: חטפו בעיטה בתחת.

שתפו:

האקורדיון בבית הספר

 

ביום ראשון בערב יתחיל הסגר מספר 3 בישראל. אם קו המגמה שבין סגר 1 ל-3 יימשך אז מה שצפוי זה סגר קו-קו-רי-קו – כלומר הרבה רעש ומעט תוכן. כפי שהדברים נראים, הממשלה כאן לא למדה דבר מפברואר ועד היום. היא יודעת רק לנגן באקורדיון: לפתוח או לסגור. יותר מזה, בגלל שלסגור נהיה יותר ויותר קשה אז צריך לייצר מצב משברי – מספרי ענק של נדבקים – כדי להתחיל בסגר החדש. כלומר לעבור מהפח אל הפחת. אפילו שלמה בר-אבא מנגן יותר טוב.

שתפו:

צחוקים

 

מנהג יש להם לאנגלו-סכסים לבחור את "מילת השנה". האירוע האזוטרי הזה נחגג לקראת סוף השנה וכך אנגליה בחרה במילה "מגיפה" ואילו ניו זילנד בחרה בואריאציה על המילה אסון.

בגלל הידידות האמיצה שבין ישראל והנשיא  המפוטר דונלד טראמפ גם אני בחרתי את מילת השנה: צחוקים.

שתפו:

חיסון ועבריינות

 



Corporate bodies have no soul. Corporate bodies are more corrupt and profligate than individuals, because they have more power to do mischief, and are less amenable to disgrace or punishment. They feel neither shame, remorse, gratitude, nor goodwill 

(William Hazlitt (1778 – 1830)

ידידה ביקשה דעתי בשאלה האם להקדים ולהתחסן או להמתין קצת. מצד אחד היא בקבוצת סיכון ולכן ראוי להקדים. מצד שני רק חמור קופץ בראש.

ציטטתי את המחקר שמצא שתרופות שקיבלו אישור בחודש דצמבר  נמצאו עם 20% יותר תופעות לוואי ויותר שיעור תמותה. כל זה מספיק כדי לא להיות אתון קופצת לגובה.

שתפו:

?איפה המרגל

 

בתקשורת דיווחו בראשית השבוע על מותו של ג'ון לה קארה, "מגדולי סופרי המתח והריגול". ואכן מי שצפה בסרטים יכול היה להתרשם שבזה עסקינן.

ג'ון לה קארה לא כתב ספרי מתח וריגול. הוא כתב על פוליטיקה - במובנה הרחב, לא המפלגתי - אותה כיסה בסיפורי הריגול שלו.

שתפו:

לא סופרים אותם

 

השבוע נזכרתי באמירה של הסטטיסטיקן הממשלתי לשעבר, שלמה יצחקי, "בשיטה שמודדים – תמיד יהיו עניים". כל זאת א-פרופו ראיון שערך אור קשתי מ"הארץ" עם סמנכ"ל הביטוח הלאומי לשעבר, דני גוטליב, שבו הלין כי הממשלה לא קיימה דיון – קל וחומר החלטה – על העוני, ממדיו, והתרופות לו.

שתפו:

פיל בחנות החמאה

 

בהעדר מלחמה עם החמאס, החיזבאללה ואיראן ובתום המלחמות העקובות מדם שהיו לישראל עם האמירויות ובחריין שהסתיימו בהסכם שלום – נותרה עדיין מלחמה אחת שמחממת את התקשורת הכלכלית – מלחמת החמאה.

שתפו:

קונסול של כבוד

 

זה אמנם שמו של ספר שכתב גרהם גרין. אבל בימינו קונסול הוא בעיקר כלי כלכלי. ולדעתו של ג'ורג' סורוס, מיליארדר, לקונסול יש מקום של כבוד.

סורוס זכה לתהילת עולם עת הימר בהצלחה על פיחות בשטרלינג הבריטי, ומאז דעתו הכלכלית מתבקשת בכל פעם שיש מצב לא נעים. אנחנו, מעריך סורוס, מתקרבים למצב לא נעים. זה יכול להיגמר במשבר של ממש ולא במיני משבר מתוצרת משפחת קורונה.

שתפו:

אלטע זאכן

 

פרופ' מנואל טרכטנברג חזר לא מכבר על דעתו ולפיה טעתה הממשלה כאשר העניקה בקיץ תשלום של 750 שקל לכל אדם. מי שהיה יועץ כלכלי לראש ממשלה וחבר כנסת מטעם מפלגת העבודה הי"ד הסביר כי אפשר היה לעשות שימוש טוב יותר בכסף הציבורי ולייעד את הכסף רק למי שנצרך.

שתפו:

חיסון קורונה כמתנת חנוכה/חג המולד

 

בשבועות האחרונים הודיעו שלוש חברות המייצרות תרופות כי בניסויים עבור חיסון שהמציאו למגפת הקורונה נמצא כי  ב- 90-95% מהמקרים החיסון הוכיח את יעילותו. מאותו הרגע החלה ההתרוצצות בשאלה מי יהיו הראשונים לזכות בחיסון, ובתקשורת כבר נמסר שמשרד הבריאות אף הקים ועדה שתפסוק בשאלה הזו.

תרומתי לנושא האזוטרי הזה היא בהצעה למנות ליו"ר הוועדה את יובל שטייניץ, שר האנרגיה. שתי סיבות להצעה שהוא, ולא רופא מומחה באפידמיולוגיה, יישב על הכסא הרם. האחת, ההחלטה כלל אינה רפואית. היא יאה יותר לפילוסוף. ושטייניץ הוא פילוסוף מומחה. השנייה, כך ניפטר משר אנרגיה גרוע ומזיק שעובד למען תאגידים המייצרים חשמל מדלק פחמני.

שתפו:

דובר צה"ל כתב רומאן

 

את הספר(*) שכתב "דובר צה"ל", ישי שריד, קראתי בגלל גפי אמיר, שכתבה עליו ביקורת במוסף "ספרים" של עיתון "הארץ". כמו דוברת צה"ל בעבר, מירי רגב, היא ממליצה לקוראיה למחוא כפיים. תשבוחות כאלה לא קראתי על ספר מימי. מילת ביקורת לא מצאה המבקרת.

הלכתי, קניתי וקראתי.

שתפו:

כאבים בתמ"ג

 

בדומה לאמרה "מלחמה היא דבר רציני מדי מכדי מכדי להשאירו לאנשי צבא" אפשר לומר כי כלכלה היא עניין רציני מדי מכדי להשאירו בידי כלכלנים.

אבל לעיתים הם יודעים לספר בדיחות. כאשר פתחתי את תיבת הדואר שלי השבוע מצאתי מכתב ממשרד האוצר עם הכותרת: "משרד האוצר פרסם להערות הציבור תזכיר חוק המורה על הקפאת השכר הממוצע". הנה לנו מחכמת הכלכלה: אפשר בחוק לשנות גם את המתמטיקה. אמרו מעתה, לפי החוק בישראל  1+1= חצי, לפחות לצורך חישובי ריבית החובה.

שתפו:

אלימות פיננסית

 

שאלה: נניח שיש לך 100 שקל בחשבון חיסכון הנושא ריבית של 2% לשנה. האם אחרי 5 שנים יהיו לך?

א.   פחות מ – 102 שקל.

ב.    בדיוק 102 שקל.

ג.     יותר מ – 102 שקל.

זה ציטוט משאלון שבדק "אוריינות פיננסית" בקרב בני 50+. מחצית הנשאלים בארה"ב טעו בתשובה. מחקרים במדינות אחרות ובגילים צעירים יותר הניבו תשובות דומות.

 כך נכתב בדו"ח שכתב ד"ר עידו גל שעסק בעיקר ב"אוריינות מתמטית".

שתפו:

?ביטול העבדות

 

בארצות הברית התקיימה עבדות גם אחרי שנאסרה באנגליה, צרפת ומדינות קולוניאליות אחרות. ב – 1865 בעקבות מלחמת האזרחים בארה"ב היא נאסרה גם שם. ומאז אין עבדים.

עד שהיא חזרה בתחפושת לעולמנו בזכות המלחמה ב – 1967 שלאחריה הכובש הליברלי החזיר את עטרת מסורת העבדות ליושנה.

שתפו:

צפרדע מרחפת וכאבי ברכיים

 

השבוע התקיים בירושלים כנס שבכותרתו "בולשיט". היום, אחרי שדונלד טראמפ הפסיד (לא בטוח – כי טרם היתה הצבעה בחבר האלקטורים) בבחירות לנשיאות ארה"ב יש המקווים שתם עידן הבולשיט. אלא שיש בסיס לסברה שהבולשיט יהיה עימנו עוד זמן רב. ולא רק בגלל ריבוי הפרים על פני כדור הארץ.

שתפו:

?למי קראת שמוק

 

ישראלי המתגורר בארה"ב ראה את הסקרים בתום ההצבעה לנשיאות ארה"ב שהצביעו על תיק"ו, התבאס וכתב לאחותו, המתגוררת בישראל: "השמוק מנצח". היא, בתגובה, כתבה לו "מי מהם?" לטעמי הפוליטי היא קלעה בול.

שתפו:

?למה שכר נשים נמוך יותר

 

על העובדות אין מחלוקת: בין גברים ונשים יש פער שכר. זו לא המצאה ישראלית או אמריקאית. המחלה נמצאה אפילו בדנמרק, שהיא האם-אמא של השיוויון המגדרי. זה עשרות שנים שחוקרים וחוקרות תוהות על פשר התופעה שעל פניה נראית מוזרה.

שתפו:

?הגודל קובע

 

מרכז טאוב בירושלים הוא נותן החסות. החוקר נחום בלס מנהל אותו. תכירו: פורום למדיניות חינוך. המשתתפים הם חוקרים באקדמיה, מנהלי בתי ספר, מורים וכל מי שהפופיק שלו רוטט למשמע דיונים על בתי ספר. אני – לא חוקר ולא מחונך – משתתף אילם. בשבועות האחרונים הדיונים מתלהטים ויש בהם עניין לציבור בכללותו.

שתפו:

מחיר הדו"ח

 

"מותר האדם מהבהמה אין" פסק קוהלת שנחשב אמנם חכם אבל המשפט די טריוויאלי. מה שאינו טריוויאלי הוא מי מבין "האדם" מותר פחות ומי יותר מאחרים. חסידי תורות הגזע – כולל היהודים שבהם – מצאו כל מיני סוגים של אנשים שהם לטעמם נחותים. מבין היהודים היו שהתסתמכו על שיעור היהודים מבין מקבלי פרס נובל. אלא שהיהודים בישראל קלקלו את ההישג הזה. בקיצור: תורות הגזע לא נתנו פתרון.

שתפו:

מילון קורונה הקטן

 

מה מסתתר מאחורי המילים שהממשלה ודובריה מפיצים מאז תחילת המגיפה.

קפסולה: קפסולה היא קופסה/קבוצה סגורה. קפסולה של קפה או תרופה המאוחסנת בקפסולה מוכרים לכולנו. בחיים האנושיים אין דבר כזה. מורה ותלמידיו לעולם לא יהיו קפסולה. כי הן למורה והן לתלמידים יש חיים מחוץ לכיתה. יש אחים, משפחה, קולגות, קפסולות אחרות. לימוד בקפסולות – גם "מוקפדות" כדרישת משרד הבריאות - הוא קשקוש מההתחלה ועד לסגר הבא.

שתפו:

מתחת לאפס

חגיגה שכזו לא נראתה ביקום זה עשרות שנים. מפלגת הלייבור בניו זילנד ניצחה ברוב מוחלט בבחירות לפרלמנט. הסוציאל דמוקרטים – זן פוליטי שבישראל נכחד סופית עם  חבירתם של עמיר פרץ ואיציק שמולי לממשלת נתניהו – למדו בעשורים האחרונים להפסיד תחת כמעט כל עץ רענן. ברוב העולם – כולל רוסיה וסין – המאבק הפוליטי נטוש בין סוגי ימין. וייתכן, אני לא מכיר את הפוליטיקה בניו זילנד – שגם שם הלייבור הוא מהטיפוס של הבוגד האולטימטיבי בסוציאל- דמוקרטיה הלא הוא משת"פ מלחמות הימין בעירק ובאפגניסטן: טוני בלייר מהממלכה המאוחדת.

שתפו:

שאון השעון

 

הקוראים המתמידים מכירים את חיבתי למחקרים, לרוב אזוטריים, שמתפרסמים ברחבי העולם. ב – 2008 סיפרתי על מחקר שבדק האם שעון קיץ חוסך חשמל. את מדינת אינדיאנה שבארה"ב חוצה קו שעה כך שבחלק מהמדינה השעה אינה זהה לחלק השני. במשך כמה שנים הונהג שעון קיץ רק בחצי אחד. מכאן התרגיל החשבוני שעשו החוקרים. הם השוו את צריכת החשמל בין שני האזורים.

שתפו:

אפס זיהום

 


עיתון ה"גארדיאן" האנגלי כתב, ו"הארץ" הישראלי ציטט בדיקה שעשה InfluenceMap ובה נמצא כי בפייסבוק פורסמו 51 מודעות המכחישות את משבר האקלים וכוללות מידע כוזב, כמו למשל שדלק מזהם אינו מסוכן ועוד מיני תבלינים שכאלה.

ב"תרבות הווטסאפ" הפושה במקומותינו מקובל לעשות "העבר" לכל מיני סרטונים וטקסטים שמישהו ממכרנו העביר לנו. בתרבות הזו יש "סמוך על" כלומר שמי ששלח יודע מה שלח. מה שכמובן לא נכון כלל ועיקר. אז לא רק פייסבוק אשם. אנחנו עושים דברים דומים.

שתפו:

זו המסיכה, טמבל

 

כאשר הגיע לבית הלבן אחרי שיצא מבית החולים הצטלם הנשיא טראמפ ללא מסיכה. יש האומרים שפלט "תורידו את המסיכה, המחלה לא רצינית". אחרי שתחילה הכחיש שיש נגיף מתברר עכשיו – שלב שני בחינוכו של הנשיא – שיש נגיף אבל הוא לא נורא.

שתפו:

אסורים לקורונה?

 

פלוני, בעל ניסיון רב בכלכלה ציבורית, נשאל על ידי בנו מה תהיינה התוצאות הכלכליות של המגיפה. הוא הפנה את השאלה גם אלי וכך "נולדו" שתי תשובות סותרות זו את זו. פלוני מאמין, כמו בני גנץ, בביאת משיח הבדיקה עם תוצאה בתוך 20 דקות, מה שייתר את הסגר. אני מאמין שאם זה מה שגנץ מאמין – אז זה נטול ערך. עם זאת, לשתי התשובות מכנה משותף: שתיהן ניסו להעריך מה יהיה בשנה הקרובה. בכלכלה זה נקרא "הטווח הקצר".

שתפו:

סדנא דארעא

 

לפני כמה שנים במסגרת עבודה "לתועלת הציבור" צוויתי להפעיל חוג אקטואליה במתנ"ס מקומי. יום אחד הנושא בחדשות היה מה שלימים הפך לשגרה: "השקרים של נתניהו".  כששמעו משתתפי החוג את נושא השיחה התעורר כעס. "אתם בתקשורת משקרים כאשר אתם טוענים שנתניהו שקרן", הסבירו המשתתפים.

שתפו:

משתפי הפעולה

 

הנושא המדובר השבוע הוא בידיעה של ה"ניו יורק טיימס" על דו"חות המס של הנשיא טראמפ. מתברר שהאיש אביון, רדוף חובות במאות מיליונים שעומדים לפירעון בארבע השנים הקרובות. שעסקיו בהפסדי ענק. איך אדם בעל נכסים רבים כל כך, וחי ברמת חיים גבוהה  מצליח להנפיק דו"חות למס הכנסה שהם שיא הגיחוך?

שתפו:

ענין של מזל

 

ארצות הברית נחשבת ל"ארץ האפשרויות הבלתי נגמרות". זה החלום האמריקאי ולפיו כל אחד, אם רק ישתדל, יכול להיות מיליונר. או נשיא. כדי לדעת אם זה נכון נהגו מומחים לבדוק את ממדי השיוויון. כלכלני הימין טענו כי במדינות אירופה, בגלל מערכת הרווחה המתירנית, יש אולי יותר שיוויון אבל יש הרבה יותר בטלנים. בארה"ב יש פחות שיוויון אבל כולם שם חרוצים להפליא, עובדים קשה ומתקדמים בסולם ההכנסות.

שתפו:

המהגרים אשמים

 


"אינעל דין אל באבור אל ג'בהום" ובהמשך "געפילטע פיש עם סוכר" הם שני משפטי מפתח בסאטירה ישראלית. אריק איינשטיין ואורי זוהר (1973) מגלמים דמויות של עולים חדשים לארץ ישראל ומולם דמויות של הוותיקים שפולטים את שתי הקללות שצויינו לעיל בראותם את אלה שזה מקרוב באו.

פילוסופים התקוטטו לא מעט בשאלה האם האדם הוא טוב או רע. צמד הבדרנים היה חד משמעי: אנחנו חארות שנהנים לזרוק את אשפתנו על הזולת. בעיקר על המהגר החדש גם כאשר אנחנו היגרנו כמה שנים קודם לכן.

שתפו:

תסמונת קורונה-ברקזיט

 


 מדי יום אני מקבל מקופת חולים מכתב שעניינו "שאלון קורונה". במכתב שאלות בדבר סימפטומים כגון חום,  שיעול ושאר נזקי הנגיף. אני מעריך כי מי שחולה ומשיב על השאלון תוך גילוי סימפומים מדאיגים מקבל טלפון לברר טיפול אפשרי.

אני נהנה להשיב על השאלות באשר למפגשים עם אנשים. לכל אורך התקופה השבתי כי אני נפגש באנשים ואף ציינתי מספרם. המפגשים האלה לא הניבו תגובה מהמחשב של הקופה.

שתפו:

לא נורמלי

 

משהסתיימה ישיבת הממשלה בראשית השבוע עם ההחלטה על סגר בעוד 6 ימים היו ברורים שני דברים.

הראשון, שהמצב כל כך חמור שסגר – שאינו רצוי – הוא פתרון יחיד לעת הזו.

השני, מה שנכתב לעיל הוא שקר כי אם זה היה נכון אז הסגר היה מופעל מיד. והוא לא הופעל מיד כי עוד יותר חשוב ממצב הבריאות הוא הנסיעה של בנימין נתניהו ופמלייתו לטקס מיותר בוושינגטון. מה שהיה נמנע אם היה סגר.

לכן קשה להאשים את הממשלה שאין לה סדר עדיפויות.

שתפו:

אכזריות ומגדר

 

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, רז נזרי, שלח לא מכבר מכתב לפקידות הבכירה בשרות הציבורי. נושא המכתב: קידום נשים. נזרי מצטט מהחוקים הקיימים ומדגיש את הצורך לפעול על פיהם בכדי לקדם נשים. כמשפטן, נזרי לא עוסק בשאלות כמו האם העדפה מגדרית – לכל כיוון – היא ראויה או לא. הוא לא שואל למה רק העדפה לנשים ולא לערבים/בעלי הכנסה בינוית ונמוכה. הוא לא מגבה את מכתבו במידע האם העדפה מגדרית מניבה תוצאות חברתיות עדיפות יותר. הוא מהאו"ם.

שתפו:

הקורונה והחתול

 


בשבוע שעבר פירסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) הודעה מעט ביזארית. נושא ההודעה הוא "תמותה עודפת". ואפשר לחשוד, בתחום הביזארי, כי בלמ"ס, בנוסף לחישוב נתוני ההכנסה הלאומית, גם עורכים ניסויים במרתף עם חתולים, כפי שיובהר בהמשך.

שתפו:

רוב צביעות

 

ההסתדרות הכריזה השבוע על סכסוך עבודה במגזר הציבורי על רקע כוונות הממשלה לקצץ שכר ולפטר עובדים. מהעבר אפשר ללמוד שיהיו לנו עתה שבועיים של קללות, איומים, והצהרות שיסתיימו ביום שממנו ואילך מותר לשבות – ובלי שביתה. בישראל נדיר שיש באמת סכסוכי עבודה. אבל על העדרם מפצה צביעות שבהם ישראל היא באמת "אור לגויים".

שתפו:

סקס וריבית

 

איך סקס משפיע על הריבית? את התשובה לשאלה הזו אני עדיין לא יודע, אבל על ההיפך יש נתונים.

כנברן בחידושי הכלכלה נרדמתי מקריאת מאמרי חטיבת המחקר של בנק ישראל שלאחרונה עסקו בשאלות כמו "המוניטור ליציבות פיננסית", "האפקטיביות של סבסוד הוצאות פיתוח אזורי תעשייה" ואולי החשוב מכל "מתודולוגיות כריית טקסט עם R: יישום לטקסטים שמפרסם הבנק המרכזי". אלה אולי דברים חשובים אבל מה-זה-משעממים.

שתפו:

בטלנים נמאסתם

 

ההסדרים החברתיים לעת מגיפת הקורונה יצרו מעמד חדש: בטלנים מקבלי שכר. זה התחיל עם הסגר ומתן האפשרות למעסיקים להוציא עובדים לחופשות ללא תשלום.  במקביל הוחלט כי העובדים האלה יהיו זכאים לדמי אבטלה על אף שפורמלית הם כלל לא מובטלים. בחודשים הראשונים הזכאות לדמי האבטלה היתה מוגבלת לתקופה קצרה. אלא שעם התמשכות המגיפה הוחלט כי הזכאות לדמי אבטלה תימשך עד קיץ 2021.

שתפו:

שביל האסי

 


ב.נ. קנה וילה בקיסריה. האיש מוכר בישראל כמי שנוהג לקנות דברים בכספם של אחרים. מה שאיפשר לו להקים בריכה, גינה לתפארת מסביב לה וגדר המונעת כניסת לא רצויים.

ש.ג. בנה בית בעמק בית שאן. הוא לא כל כך מוכר כמו ב.נ., אבל גם הוא מימן את הבית, הדשא והבריכה מכספם של אחרים. במקרה הזה מכסף שהממשלה העמידה לרשותו. הממשלה אף בנתה גדר סביב ביתו המונעת כניסת לא רצויים.

שתפו:

השימפנזה והמניות

 


שני שימפנזים נכנסים לבנק. לא, זה לא ספר חדש של דוד גרוסמן. זו תחילתה של חידה פיננסית שפתרונה אפשר ויהיה נעוץ בסקס. אז מעט סבלנות.

כנדרש היום, השניים קבעו פגישה מבעוד מועד עם יועץ השקעות, כדי לדון בתכניתם להשקיע כל אחד 100,000 שקל. היועץ הסתכל באורחיו ונדהם לראות כי שימפנזה א' גובהו 2 מטר ואילו שימפנזה ב' רק מטר אחד. כדי להיטיב בייעוץ שייתן ביקש היועץ מעט מידע על מצבו של כל משקיע. התברר כי לשימפנזה א' היה התקף לב בגיל 10, הוא עבר צינתור ובעורקיו מותקן עתה סטנט.

שתפו:

טלפון לשלום

 


בימי דכאון אלה, כשהחום מעיק, הקורונה הופכת תושב קבע, ההכנסה הלאומית צונחת בכ – 30% והגירעון הממשלתי הוא היחיד שחוגג, אין פלא שפתיחת האפשרות לשוחח בטלפון מירושלים לאבו דאבי ראויה למסיבה. וטוב שיש לנו ראש ממשלה בליין, גם אם כנראה שתה יותר מהמותר בחגיגת השלום בינינו לבין איחוד האמירויות.

כאילו שעד המסיבה היתה בינינו מלחמה.

כאילו ששר החוץ לא ביקר באבו דאבי לפני שנה.

שתפו:

השמן והרזה

 

בסתיו 2003 נסעתי לפינלנד. זה היה אחרי "קיץ כלכלי" בו שר האוצר דאז, בנימין נתניהו, חזר שוב ושוב על משל השמן (הסקטור הציבורי) העושק את הרזה (המגזר הפרטי). כל זה כדי להצדיק את מדיניותו, שעיקרה קיצוצים, קיצוצים, הרבה קיצוצים (להלן קק"ה), שהיתה ביסוד המדיניות של הממשלה באותם הימים.

למה פינלנד? חיפשתי מדינה קטנה, מוקפת אויבים, שתושביה מדברים בשפה לא מוכרת ושהסקטור הציבורי בה אף שמן יותר מזה של ישראל.

שתפו:

ביביזם חינוכי

 


 

השבוע התקיים כינוס של עובדי הוראה וחוקריה ביוזמת מרכז טאוב בירושלים. הכנס, אחד מיני כמה שהתקיימו בחודשים האחרונים, נועד לדון בשאלה איך אירגוני המורים משתלבים בשנת הלימודים הקרובה שמתחילה בעוד כשבועיים. אלא שמהר מאוד הבינו כל המשתתפים כי הבעיה האחרונה שיש בענייני חינוך לעת קורונה היא... אירגוני המורים.

 

שתפו:

ביביזם מדבק

 


"זה מה שפשיזם עושה. הוא גורם לפשיזציה של אנשים", כתב נסים קלדרון. ובואריאציה על המשפט הכל כך נכון הזה, אפשר לומר "זה מה שביבי עושה. הוא גורם לביביזם של אנשים". תרתי משמע.

שתפו:

מורידים בדרגה


 

כולם יודעים כי כאשר נזקקים להלוואה לוקחים את זו עם הריבית הנמוכה ביותר. ולהפך? פלוני זכה בהגרלה ב – 100,000 שקל. הוא פונה לבנק א' בשאלה כמה ריבית הוא יקבל עבור חסכון. בבנק א' : 0.2%. בבנק ב' יש "דיל" - 4.5% . שאלה: באיזה בנק מומלץ להפקיד את הכסף. ובלי התחכמויות: אין מסלול חיסכון אחר.

התשובה הנכונה היא בבנק א'. במצבנו, מי שמציע ריבית של 4.5% היום הוא פושט הרגל של מחר. ללמדנו כי ריבית גבוהה היא או מזיקה או בחשד מתמיד.

שתפו:

פמיניזם בשרות הפטריארכיה


 

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פער השכר הממוצע בין גברים ונשים בישראל הוא 34% - לטובת הגברים.

ומכאן לחידה. הפער הזה נובע מכך ש-:

א.   נשים מוכנות לוותר על שכר ובלבד שיתקבלו לעבודה.

ב.    יש אפליה נגד נשים.

ג.     נשים מעדיפות, יותר מגברים, עבודה במשרה חלקית.

הקוראים מתבקשים לעצור כאן למשך דקה ולגבש דעתם על התשובה הנכונה.

שתפו:

נפלאות העישון

כ – 12% מהנשים  וכ –  20% מהגברים בישראל מעשנים.  השיעורים האלה לא שונים מהותית מהשיעורים שנמצאו באירופה. אלא שהנתונים על השיעור הממוצע מפספסים את הסיפור היותר מעניין מאחורי העישון.

שתפו:

הפקק והפחד


 

באמשים אלה, בהם הממשלה מטרללת את בוחריה בהחלטות המשתנות חדשות לבקרים ונובעות מפראנויה מיניסטריאלית נטולת מרפא, חיפשתי נושא שיסיח את הדעת מהווירוס ומעלליו. למזלי נחת בתא הדואר שלי מאמר על "כלים להתמודדות עם הגודש בכבישים". שמחתי על אף, אחרי פיסקה או שתיים, שהמחבר, ששמו/ה נשאר עלום, הסביר כי יש צד חיובי לווירוס: הוא מקטין את הגודש בכבישים כי יותר אנשים עובדים "מהבית". שמחתי התגברה, כי זה מראה שהשמאל בשלטון, שהרי לפי המידע הממשלתי שני שלישים מחולי הקורונה נדבקים בבית. ללמדנו על הצלחת המזימה השמאלנית להחליש את אזרחינו ולהכין את הקרקע למתקפה האיראנית/לבנונית.

שתפו:

איפה הכסף?




הנה משהו שרק אנשים ספורים מכירים על מצב החברה הישראלית: "שיעור ההשתתפות בכוח העבודה". המספר הזה מודד כמה אנשים עובדים או מחפשים עבודה ביחס לאוכלוסייה בגיל העבודה. ב – 1980 עמד המספר הזה על 65%. לפני שנה הוא הגיע ל – 80%. זה קרה תוך ירידה דרמטית בשיעור המובטלים. אגב, הזינוק הגדול הוא בתעסוקת נשים: מ – 45 ל – 75%.
את המספר הזה אני מבקש להשוות לחלקה של העבודה בהכנסה הלאומית. ההכנסה הלאומית כוללת את כלל ההכנסות מכל מקור שהוא. מתוך זה ישנו החלק של השכר. אפשר היה לצפות שהגידול המרשים בתעסוקה יבוא לידי ביטוי בעליית חלקה של העבודה בהכנסה הלאומית. תמשיכו לצפות.  לפני 30 שנה חלקו של השכר בהכנסה היה 68% וב – 2017 הוא היה 61%.

שתפו:

היידה ביבי?




על שעון שמחוגיו לא נעים נהגו לומר שהוא "צודק פעמיים ביממה". מבחינה לשונית המשפט החביב הזה נכון. מהותית, החפץ הנ"ל הפסיק להיות שעון, כי לצופה בו אין מושג מה השעה.
נזכרתי במעשייה הזו כאשר הקשבתי לתגובות להצעתו של בנימין נתניהו לחלק כסף במסגרת הזיקית הידועה בשם "התוכנית הכלכלית". במיוחד אהבתי את התגובות מהצד הימני-כלכלי של המפה הפוליטית. העיתון הלכאורה ליברלי – הארץ – לא מצא כותב אחד שיתמוך בחלוקת הכסף הזאת ומאמר המערכת שלו הגדיר אותה כשוחד. "בכירים באוצר" תקפו את ההצעה בטענה השגורה – אין כסף. ואחרים הגיבו "למה לתת כסף לעשירים שלא נפגעו מהמשבר".
שתפו:

בלבול מושגים




המאמר הזה בא להסביר שני מושגים שזוכים לביטוי רב בתכניות הממשלתיות של העת האחרונה, כתרומה לדיון הציבורי.
הביטוי הראשון הוא פריון. פעם למילה הזו היה תוכן ביולוגי: כמה ילדים יש לאישה. היום הוא בשימוש כלכלי נפוץ.
שתפו:

המזיקים




לקראת סוף השבוע הודיעו ראש הממשלה ושר האוצר על עוד "תכנית כלכלית". ויש לשמוח על כך לא בגלל שיש תוכן מעניין לאותה תכנית אלא בגלל שעוד אחת-שתיים כאלה וצמד המילים "תכנית כלכלית" יתקבעו בלשון העברית כנרדפות לפאדיחה ולחארטה.
שתפו:

אמר הפרופסור





מה ההשפעה של ליקוי ירח על החורים בגבינה מסוג אמנטל? הנה הממצאים שהעליתי ב – 50 השנה האחרונות: כל פעם שיש ליקוי ירח אני מוצא חורים בגבינה הנ"ל. מסקנה: אם אנחנו רוצים לצמצם את החורים בגבינה, ולהגדיל את תכולת הגבינה על חשבון החורים, צריך להפחית את כמות ליקויי הירח.
כדי להוכיח את התזה שלי פניתי לקרן המחקר של האקדמיה הלאומית למדעים בבקשה למענק עבור מחקר שיבדוק את הדרכים לצמצום תדירות ליקויי ירח. העניין נמצא בדיונים ואני מחכה לתשובה.

שתפו:

מלחמת המעמדות




השבוע התקיימו הבחירות המקדימות במפלגה הדמוקרטית לבחירת מועמדי המפלגה בבחירות לקונגרס האמריקאי בנובמבר השנה. ה"פיננשל טיימס" הלונדוני כתב, ו"הארץ" תרגם, מאמר על מימון המועמדים וסיפר על הקרב במחוז ה – 14 בניו יורק בין אלכסנדרה אוקסיו-קורטז (להלן אואק) לבין מישל קרוּסוֹ-קבררה (להלן מיקק). 

שתפו:

לפעמים, החגיגה נגמרת




מה יהיה ביום שאחרי מותו של נגיף הקוביד 19 ממשפחת קורונה? בשבועות האחרונים יש יותר אנשים החוששים שבעניין אחד לא נחזור למצב שלפני המגיפה: עבודה ואבטלה. התחזית השגורה היא שעסקים יתנהלו בקמצנות בהחזרת עובדים מחופשות ללא תשלום, וביתר שאת בגיוס עובדים חדשים.  אבל קשה למצוא מישהו הטוען שיש כאן מחלה כרונית נוסח הסתיידות עורקי דם אצל חולים עתירי כולסטרול. שלא לדבר על חולי סרטן שבאמת לא נרפאים לנצח אלא חוששים, ובצדק, שהמחלה תחזור.
שתפו:

קטטה בחצר המלט




אני אוהב קטטות מילוליות. לא כל כך מהסוג "אתה אידיוט!" ו"אמא שלך...!". יותר מהסוג האידיאולוגי. השבוע התנהלה קטטה כזו מעל גבי העיתון "הארץ" כאשר העיתונאי נחמיה שטרסלר כתב ששר הכלכלה, עמיר פרץ, עובד עבור הבעלים של מפעל המלט "נשר". מנכ"ל משרד הכלכלה השיב לו, וגם נציג הבעלים. ומאז הרבה מלט עף מצד לצד.
שתפו:

יותר "אובר"יותר תאונות?




הנה תרחיש טרום-קורונה מקובל: יצאתם לבלות עם חברים בפאב. כולם שתו יותר מדי אלכוהול. כאזרחים אחראים לא נהגתם במכוניתכם הביתה, ובמקום זה הזמנתם מונית. מה ההסתברות שתהיה תאונת דרכים בהשוואה להסתברות של תאונה כאשר אתם נוהגים עם יותר מדי אלכוהול בדם? והאם ההסתברויות שונות בין התרחיש הזה בתל אביב ובניו יורק?

שתפו:

כלכלה או פוליטיקה?



זו השאלה שהציב לקוראיו "דה מרקר" המוסף הכלכלי של "הארץ". ובאבחת כותרת בת שלוש מילים חשף העיתון לא רק בורות מדהימה אלא דמגוגיה זולה. כי הרי ברור מהשאלה כי פוליטיקה זה דבר מלוכלך, זול, ג'ובים למקורבים, ממשלה מנופחת, בזבוזים ושחיתות. וכלכלה זה משהו מדעי, טהור, אלגנטי, ונקי מאותה פוליטיקה מסואבת ש"הארץ" כל כך אוהב לשנוא אצל מתנגדיו הפוליטיים.
שתפו:

פוליאמוריה חינוכית




איך זה שהישראלים שהצביעו בקול רם ובוטה למפלגות השמאל לפני 60 שנה, הפכו את עורם וחיסלו בפתקי ההצבעה שלהם את השמאל הזה? תמיד חשבתי שההסבר נעוץ בפוליטיקה. הציונות "גאלה אדמות" ובכך גירשה ערבים. הציונות הסוציאליסטית דרשה "עבודה עברית", כלומר אבטלה לערבים. דוד בן גוריון הכריז על מלכות ישראל השלישית בתום כיבוש סיני לבקשת הימין הצרפתי-אנגלי. יצחק רבין והסכם אוסלו התנגדו להסדר שתי מדינות, עניין לו הטיף, בדיוק כפי שעושה בנימין נתניהו. עתה הגענו לנקודה בה מפלגת העבודה יושבת לבטח בממשלה שמבקשת סיפוח.

שתפו:

מסע האנושות



המאמר הזה אפשר וייחשב כחוצפה. משהו לא תרבותי. לבטח אצל מבקרי הספרות. במאמר הזה אכתוב על ספר שלא קראתי (למעט המבוא ואחרית דבר). בכדי להבין את העניין התמוה הזה אתחיל בלודוויג פון פוירבך, פילוסוף גרמני שחי במאה ה–19. גם את פוירבך לא קראתי. אבל כן קראתי את "תזות על פוירבך" שכתב קרל מרקס. בוויקיפדיה זוכה פוירבך לכבוד בזכות המשפט Mensch ist was er isst Derלאמור: האדם הוא מה שהוא אוכל. מרקס תקף את פוירבך על הגישה החומרנית הזו להבנת האנושות. אנחנו הרבה יותר מהחומר ממנו אנחנו מורכבים. במשפט הסיום הוא כתב: "הפילוסופים פירשו את העולם. עתה העת לשנותו".
שתפו:

יאָ, ברעכן (2)




מאוד חיבבתי את מילטון פרידמן. היה תענוג לקרוא את כתביו והיה תענוג גדול עוד יותר לשוחח עימו. עם רוב כתביו ודבריו לא הסכמתי. אבל אהבתי את היושרה, את החדות, את העדר התכסיסים ואת העדר הצביעות.
שתפו:

דיקטטורה של רשויות




עתה כאשר "גרף הנדבקים" שב לעלות וממוקד בבתי הספר, חוזר גם הוויכוח בין חסידי הסגר לבין חסידי הבדיקות (ובידוד הנדבקים בקורונה). כאילו שאלה הן שתי החלופות היחידות לטיפול במגיפה כל עוד אין תרופה ואין חיסון (ובעצם, מה קרה לפטנט לחיסון עליו הודיעו משרד הביטחון והמכון הביולוגי?). במקום הזה נטען בחודשיים האחרונים שיש חלופה אחת נוספת לפחות, אלא שאיש לא קנה את הרעיון.
שתפו:

המחבת והשום




כמה זיהום – במונחי פליטת דו-תחמוצת הפחמן (CO2) – מייצר המחבת שלכם עוד בטרם הנחתם אותו על הכיריים הפועלים על גז או חשמל? מותר למבקשים לפתור את החידה הזו לשוחח עם המחבת עצמו. גם עם החנות שבה קניתם את המחבת. אתם מוזמנים גם להיוועץ ברב גוגל היודע כל.


שתפו:

הזומבים




השבוע למדתי מושג חדש. המילה זומבי בהקשר ציבורי. בהקשר הפרטי המילה מתארת אדם לא מתפקד. כמעט גוויה אבל בכל זאת נע מעט. ובכל מקרה נטול איכפתיות, מצפון ושכל. מתברר שלמונח הזה יש שימוש בתחום הכלכלה: יש אשראי זומבי ובנקים זומבים וגם עסקים זומבים – כלומר יצורים כלכליים בתת תיפקוד. לענייננו השבוע המוקד הוא בזומבי הכספי – כלומר כסף שאמנם קיים אבל מתנהג כמו זומבי.

שתפו:

מזריקים כולסטרול




האם צריך להטיל מכס על יבוא חמאה? לכאורה זו שאלה כלכלית משמימה. מכאן גם מובן מדוע העניין נדחק למדורי הכלכלה בתקשורת. אלא שמאחורי החמאה והמס מסתתר עולם – אותו, איך לא, הכלכלנים והפוליטיקאים שעסקו בחמאה הסתירו.
לשאלה הזו יש שלוש תשובות: הפשוטה(*), הנכונה והמטומטמת.
שתפו:

2 קילו יהודית



חבר שלי נהג להרצות מדי שבוע לקבוצה של נשים דתיות בנושאים שעל סדר היום. באותם ימים עסקו רבים בשאלה האם בנימין נתניהו משקר. לפיכך עלה נושא השקר והמרצה פתח את דבריו בשאלה: האם אתן משקרות? כצפוי, 80% מהמשתתפות ממש נעלבו מהשאלה והצביעו שהן לא משקרות. השאר נמנעו מהצבעה, אולי כי לא נעים.
שתפו:

כל גל נושא מזכרת




אופס! היו מי שאמרו עת התברר כי מורה וסייעת נדבקו בקורונה והביאו לצד השבתן גם לסגר על התלמידים. כצפוי החל הרחש סביב ה"גל שני". אלא שברחש הזה אין לזלזל כי הוא ביסוד המחלוקת באשר למדיניות הרצוייה לעת "סיום" המגיפה: חזרה למה שהיה קודם או לא? זה, אם כן, שם המשחק.
שתפו:

יותר תיאבון משכל



אירי ריקין הוא מרצה פופולרי בענייני פילוסופיה, טבע האדם ומיטב הוגי עולם בתחומי המחשבה והאומנות. הרצאה שהכין בימי קורונה אלו למען עובדי מולך הזום עסקה בטבע האדם. איזה מין יצורים אנחנו? המוקד של הדיון היה ביחס שבני אדם נותנים לסובב אותם ובעיקר לטבע. מותר האדם מן האמבה והסוס הוא בכך שהם חיים בשלום עם הטבע, ואילו בני האדם מנסים לכופף את הטבע לרצונם. לרוב רצונם חורג בהרבה מצרכיהם. אנחנו, אם הבנתי את ריקין, ממש לא רציונלים.

שתפו:

הקורונה, התחרות והמחיר




עכשיו כאשר ישראל עוברת לפתיחה מהירה (מדי?) של עסקים ופעילות ציבורית, גוברת הדעה שמקצת העסקים שנסגרו לעת קורונה לא יחזרו לפעילות בתום ההגבלות. הנזק שספגו נראה בלתי הפיך. אם ההשערה הזו נכונה מתבקשות שתי תוצאות אפשרויות: הראשונה, גידול באבטלה בהשוואה לתקופה שלפני הסגר. השנייה, עליית מחירים כתוצאה מכך שמספר העסקים יצטמצם, התחרות תפחת ומי שישרוד – יעלה את המחיר.

שתפו:

המעבדה, המכון והחזיר




אחרי שתחילה הכחיש קיומו של הנגיף למשפחת קורונה עבר נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, להאשמה כי הנגיף לא יצא מישבנו של עטלף או מפיו של חמור שנשחט אלא מ"מעבדה". לאמור כי בחבל ווהאן שבסין יש מעבדה ממשלתית שמייצרת נגיפים ואחד או כמה מהם או שברחו מהמעבדה לרעות בריאותיהם של בני אדם או, וזה בהחלט אפשרי, שראשי סין רצו לבדוק את עוצמת הנגיף ועשו ניסוי בבני עמם – בזדון. העובדה שהמעבדה נמצאת בניהול ובמימון ארגון אמריקאי לא נמצאה ראויה לאיזכור. בימים האחרונים גם האפידמיולוג הראשי של שבדיה הציע לבדוק את העניין בעוד ראש ממשלת אוסטרליה מעדיף את גירסת העטלף.

שתפו:

הפנסיה וקורונה




אחד החוקים היותר מעצבנים במקומותינו הוא זה המאפשר למעסיק "להוציא עובדים לפנסיה", כלומר לפטר עובד שהגיע למה שקרוי בחוק גיל פרישה (62 לנשים ו – 67 לגברים). ניסיון של כמה פרופסורים לתקוף את החוקתיות של החוק כשלו כאשר בית המשפט העליון פסק שהמעסיק חייב – בטרם פיטורין – רק בשימוע. אפילו מפלגת העבודה לא טרחה בעניין הזה בטרם נכנסה לחיקו של הביב.
שתפו:

הבראה אווירית




יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, קריסטלינה גיאורגייבה, המליצה למדינות הנמצאות בשלבי יציאה מהעוצר הכללי לבחור "מסלול ירוק" כלומר שורת מהלכים שייטיבו עם האקולוגיה. להמלצה הזו יש זווית אקטואלית הן לישראל ולעוד כמה מדינות המודאגות ממצבן של חברות התעופה.
שתפו:

כלכלנים (שוב) משתטים





השבוע הופיעה הכותרת הבאה במוסף הכלכלי של עיתון "הארץ": "8 טריליון דולר לא מספיקים כדי להציל את כל העולם מהמשבר הכלכלי". הידיעה על האסון הפיננסי מתורגמת מ"בלומברג", אתר כלכלי אמריקאי עם שימוש נפוץ ואמינות. אבל, כמו שהנשיא טראמפ מבקש שנשתה אקונומיקה נגד קורונה, כך בלומברג משתטה.


שתפו:

קורונה בדרכים




עתה, כאשר בהרבה מדינות וגם בישראל שיעורי התחלואה והתמותה מקורונה נמצאים בירידה ואילו שיעורי ההחלמה בעליה, יוצאת לפועל מדיניות של "חזרה בהדרגה" לחיים הקודמים שהיו לנו לפני ביקור הגברת קורונה שבינתיים הזדקנה.
מכאן עולה השאלה מהי אותה הדרגה הראוייה למין האנושי עוד בטרם הגיעה מרפא למחלה שלא לדבר על חיסון.

שתפו:

קורונה ימנית (2)




"מטרתה של התוספת המאגית (הכוונה כאן ל-"מחלות רקע" – ג.ע.) היא להשקיט את הקוראים לנוכח האפשרות שגם הם ייפגעו מן הרוח הרעה כי הם צעירים וחמודים וקורונה הורגת רק זקנים ושמנים שמגיע להם". (יוענה גונן, מילון הקורונה השלם, 'הארץ' 16.4.20)


העניין עם קורונה הוא הרבה פחות רפואי מכפי שנוטים לחשוב. העניין הרציני יותר הוא התמ"ג (התוצר המקומי הגולמי השווה להכנסה הלאומית). מתברר שהתמ"ג היום הוא בערך 25% פחות ממה שהיה לפני חודשיים. ואילו היו מחליפים את הסגר המלא בסגר רק על ה"אוכלוסיה המבוגרת" אובדן התמ"ג היה מצטמצם ל – 2-3%.

שתפו:

קורונה ימנית (1)




אחת התופעות הפוליטיות היותר חדשות של השנה האחרונה היא היווצרותו של גוש ימין-חרדים ובמיוחד הצלחתו של הגוש הזה להימנע מנשירה. העניין הזה מעניין במיוחד בהקשרן של שתי המפלגות החרדיות: יהדות התורה וש"ס.
בפוליטיקה הישראלית שתי המפלגות האלה נהגו לקפוץ ממיטה קואליציונית אחת לאחרת בכפוף לאתנן. זה כרגיל הסתכם במימון ישיבות ותלמידי בתי ספר חרדיים, הסרת עול המדינה מחובת לימודי היסטוריה, גיאוגרפיה, פיסיקה, אזרחות, פילוסופיה, ספרות עברית ושאר מרעין בישין כמו אבולוציה. כל עוד זה ניתן להם, כל זמן שהמדינה לא שינתה את חוקי הדת, והנוער שלהם לא גוייס – אז הכל היה בסדר, בכפוף לאתנן.

שתפו:

המדד טועה




הסיפור הזה רק מתחיל עם סיפורון כלכלי. הוא תיכף יגיע לענייני היום. על פי החוק על בנק ישראל לשמור על יציבות מחירים. מה זה יציבות מחירים? אם חשבתם שזה אפס אינפלציה, וזה נראה הגיוני למשמע המילה "יציבות", אז טעיתם. בהמשך החוק נקבע כי יציבות מחירים היא אינפלציה שבין אחוז אחד לשלושה אחוזים לשנה. וזה ממש לא אפס.
שתפו:

יש דרך חזרה?





בימים האחרונים התחזקה הדעה ולפיה "יישרנו את העקומה". כלומר המגיפה הגיעה לשיאה ומעתה המצב יציב ואו-טו-טו אחרי היציב תגיע הירידה ונצא מהצרה הזו שהגיעה משום מקום בתקווה שהיא לא תחזור.

שתפו:

מי בתור למות?




חבר שלי שלח, במסגרת מועדון הווטסאפ המקובל בימים אלה, את החידוד הבא:
שאלה מס' 1
יש לך מכונת הנשמה אחת לשני חולי קורונה בעלי קשיים נשימתיים טרמינלים: נער בן 16 ללא מחלות אחרות, וגבר בן 80, חולה סוכרת , שעבר ניתוח מעקפים לפני חצי שנה. מי יחובר?
שאלה מס' 2
כמו בשאלה מס' 1, אבל הפעם הגבר הוא הרבי מגור.
שתפו:

זבנג, ולא גמרנו




דוברי הממשלה מייצרים את הרושם שאם נתמיד בסגר הכמעט מוחלט שלנו, אז תוך חודש ומשהו הכל יסתדר ונוכל לחזור לחיים נורמליים. ובלשון עממית: זבנג, וגמרנו. בכך הם הולכים עקב אחר אגודל אחרי דונלד טראמפ שהבטיח לפני 3 שבועות כי עד הפסחא (12 באפריל) תחוסל המגיפה, ועתה מתנבא שהיא תגיע לשיא בעוד שבוע וחצי. אלא שכנראה יש פער בין הרושם הזה למציאות המתהווה אל מול עינינו.

שתפו:

הקוטל הסמוי





לבושתם אני מכיר כמה אנשים שבבחירות האחרונות הצביעו גנץ. ואני כותב לבושתם כי במהלך שיחות מרובות עם אותם מתי מעט הם לא העלו בחכתם עניין פוליטי-חברתי-כלכלי-תרבותי אחד שבו בנימין ג. שונה מבנימין נ. אז מה כן? גנץ הוא הגון בהשוואה לנתניהו. והעיקר: גנץ הוא לא נתניהו, הוא משהו אחר מבחינה אנושית.

שתפו:

מעדני ביבי




חבר שלי, אזרח ותיק, מתהדר בעובדה שמאז פתח את עסקו כעצמאי לא שילם אגורה מס הכנסה. וכך כאשר שאר החברים קיטרו על גלידה פיסטוק שמשפחת המלוכה צרכה על חשבון "משלם המסים" החבר חייך בסיפוק. כספו לא היה במעל.
שתפו:

מצוקת הדולר הנגוע




הקוראים המתמידים של בלוג זה מכירים את דעתי נגד הסגר הכולל שהוטל על התושבים ובעד המרתו בעבודה ולימודים  במשמרות – כלומר ביזור במקום איסור. אבל מי שמקשיב לדוברי הממשלה מתרשם שחיוני ביותר שיהיה סגר כולל כדי להדביר את הקורונה באופן שתוחלת חיי המחלה לא יעלה על חודש. ולפיכך מעסיקים החלו בפיטורי עובדים. שמחה וששון, המגיפה תודבר בקרוב בימינו.

שתפו:

ביזור במקום איסור





קחו למשל המצאה יוצאת מהכלל: לאסור נסיעה באוטובוסים. זו המצאה טובה כי בהעדר אוטובוסים בני אדם יצטופפו פחות ואז סכנת וירוס הקורונה תפחת. גם יהיה פחות זיהום אוויר, וממקורות יודעי קורונה נמסר שהנגיף מאוד אוהב ריח של סולר שרוף. לעומת זאת ריח של בנזין שרוף עושה לווירוס את המוות.

שתפו:

שב"כ מול שב"ק




מדוע קראו אבותינו לילד בשם שרות ביטחון כללי (שב"כ) ולא סתם שרות ביטחון (ש"ב). מכיוון שהם היו נורא חכמים, ואף הקימו מדינה. יש גירסה ולפיה הסיבה היא שהמעקב אחרי קומוניסטים – מה שעשה השב"כ בשנות ה 50' של המאה הקודמת - לא היה באמת עניין של ביטחון, אלא של יריבות פוליטית. ויש גירסה שהסיבה היא שמרוב חוכמה הם ראו פני עתיד וידעו שהקורונה בא תבוא ואז השב"כ (שלרגע ייקרא שב"ק) יעשה – סוף סוף – משהו לטובת תושבי המדינה.

שתפו:

נפט מפוצל



בלי קשר לקורונה התפתח השבוע מעין "קרב" על מחיר הנפט. קרטל המדינות המפיקות נפט לא הגיע להסכמה עם רוסיה. יש אומרים כי רוסיה התנגדה לצמצום המכסה של יצוא דלק שהקרטל ביקש לקבוע. כך או כך, ובתגובה לכישלון, הודיעה סעודיה כי החל מאפריל היא מגדילה את הפקת הנפט. התוצאה הייתה שטראח.....מחיר הנפט הגולמי ירד בכשליש.

שתפו:

Coronomics




וירוס הקורונה משתולל. מה לעשות?
את הדיון בטיפול הכלכלי בנזקי וירוס הקורונה אני מבקש להתחיל במה שלא עושים. בשבוע שעבר התקיימה במשרד האוצר פגישה בין מנהלי המשרד, מנהלי בנק ישראל ורשות ניירות הערך. לפי רשימת המוזמנים אפשר להבין את ההקשרים שמנהלי משרד האוצר מייצרים. יש לנו את מפקחי הבורסה ואת מנהלי מדיניות מוניטרית. כולם אנשים חביבים, אולי. אבל בעניין הזה הם מיותרים. ואם ממשלת ישראל מתכוונת להשתמש בהם לטיפול בנזקי הקורונה – זה יהיה מצער למדי.

שתפו:

הם מ-פ-ח-ד-י-ם (כל הכבוד להם)




הפחד, רבים חושבים, הוא סימן לחולשה. כאשר בנימין נתניהו לא הכניס את הצבא לכיבוש עזה הן אביגדור ליברמן והן נפתלי בנט – שני שרי הביטחון האחרונים – כינו את ראש הממשלה פחדן. אם היה "גבר" אז עזה היתה בידינו או שלפחות משפחות מנהיגי החמאס והג'יהאד האיסלאמי היו בסוכת אבלים.
אלא שמביני נפש האדם, ככל שניתן, טוענים אחרת. פחד הוא מנגנון הגנה יעיל ביותר.
שתפו:

ההתאיידות הגלובאלית



שלא כנרמז בכותרת, המאמר הזה לא יעסוק בעליית הטמפרטורה על פני כדור הארץ. אבל הוא כן יעסוק בהיעלמותם של מולקולות הכסף. וזה עניין הרבה יותר מידי.
"מגפת המחיקות: 6 טריליון דולר התאיידו ב – 6 ימים". כך הכותרת הראשית של ה"דה מרקר" המוסף הכלכלי של "הארץ" שעל פי השמועות הוא "עיתון לאנשים חושבים". אז יש ספק.
שתפו:

המיעוט הנבחר




ביום שני, אי"ה – כלומר אם ירצה הקורונה – יצביעו אזרחי ישראל בבחירות לכנסת. המצב הפוליטי היום לא מאפשר לומר את המשפט הכל כך נדוש: "הרבה מילים נשפכו.....וגו'".  כי בהעדר ויכוח פוליטי, מילים של ממש היו במחסור. גם מחשבות. ועדיין עומדת השאלה למי לבחור.
שתפו: