דיקטטור נאור



 על פי אומדנים שנעשו לפני כמה שנים,  מחצית מהחולים המאושפזים בבתי החולים הם בשנת חייהם האחרונה. כלומר, ימותו בתוך שישה חודשים בממוצע. מכיוון שבתי החולים הציבוריים מוציאים מדי שנה כ7- מיליארד שקל, אפשר לייעל אותם מאוד. כל שנדרש הוא לאתר את האוכלוסייה שנמצאת בדרגת סיכון גבוהה ביותר - הקרובים למות - ופשוט להימנע מלטפל בה. כך נוכל לחסוך כ3.5- מיליארד שקל בשנה, שאפשר יהיה להשתמש בהם לצמצום החוב הציבורי, ליום לימודים ארוך ולתוספת טכנולוגיות ותרופות לסל הבריאות. האם ראוי לעשות זאת? אני מניח שאפילו הכלכלנים המטורפים ביותר לא ימליצו לבצע את התוכנית הזאת כדי לייעל את תקציב הבריאות. כי יש דברים יותר חשובים מיעילות כלכלית.

 בימים האחרונים שבתי לקרוא את המחקרים ואת ניירות העמדה העוסקים בעצמאות בנק ישראל. אמש היו האוצר והבנק המרכזי אמורים להגיע להסכמות בנושא, ולא - ראש הממשלה איים להכריע. הטיעון המכריע בזכות מתן עצמאות לבנק המרכזי הוא שזה ייעל את הכלכלה. במדינות שבחרו לתת עצמאות לבנק המרכזי יש אינפלציה נמוכה יותר ויציבה יותר.  ההסבר המקובל לכך הוא שכאשר הממשלה מתערבת במדיניות המוניטרית, היא נוטה לקלקל.  פוליטיקאים, על פי מחקר כלכלי שמוביל פרופ' אלכס צוקרמן מאוניברסיטת תל-אביב, הם ידידי האינפלציה. בנקאים מרכזיים – אויבי האינפלציה.
שתפו:

שטויות מחשמלות



"התקשורת הישראלית מתעסקת בשטויות ," כך טוען  "הפורום הישראלי לאנרגיה" במסמך שהוגש לא מכבר לוועדת הכלכלה של הכנסת שדנה בהפסקות החשמל שהיו בחודש שעבר.

 השטויות האמורות הן התגובות ששתלו הנהלת חברת החשמל ואחרים באתרים באינטרנט. ל"פורום" יש, לעומת זאת, שטות תורנית משלו כפתרון לבעיות החשמל: " להעלות את התעריף הבסיסי לחשמל באופן שישקף את העלויות החיצוניות האמיתיות הנגרמות מייצור החשמל והשימוש בו."  מצער שגוף הכולל בתוכו פעילים למען איכות הסביבה מגיע למסקנה בעייתית שכזו. ה"פורום" משחק לידי חברת החשמל ותאגידים אחרים שמתכננים ייצור חשמל "פרטי,"  הבאים בדרישה דומה, ואינטרסנטית.

מחיר החשמל נקבע בידי רשות החשמל בהתבסס על עלויות חברת החשמל. החברה נחשבת לא יעילה ולכן התעריף, בהשוואה למצב של יעילות, הוא גבוה מדי. אלא שבגלל חוסר יעילותה החברה מפסידה אפילו כשהמחיר גבוה. לאחרונה העלתה רשות החשמל את המחיר כדי לספק מימון לחברה לרכישת עוד תחנות כוח ולהפעלת תוכנית לייעול הייצור – אבל בשניהם יש עיכובים רבים, שמעמידים בספק את תבונת העלאת מחיר החשמל.

במקביל, מי שמבקשים לייצר חשמל "פרטי" דורשים אף הם להעלות את מחיר החשמל. מתברר כי על אף שחברת החשמל מסורבלת ומחיר החשמל גבוה מדיהיצרנים הפרטיים מתקשים להתחרות בה. וכך יש לנו קואליציה של יצרני חשמל שרוצה לעודד אי יעילות ורווח מופרז באמצעות העלאת מחיר. לזה הצטרף ה"פורום" עם השטות שלו.


ה"פורום" צודק שעל המחיר לשקף נזקים לסביבה שגורם ייצור החשמל – בעיקר זיהום אוויר. כך ראוי לעשות כאשר רוצים שמשתמשים במוצר מסוים ייקחו בחשבון את הנזק שהמוצר גורם לזולת ")העלויות החיצוניות.("  אבל הדרך היא באמצעות הטלת מס על הזיהום – נניח מס על ייצור פחמן חד ודו חמצני ועל חנקות בעת שריפת פחם, גז, מזוט וסולר – ולא באמצעות העלאת מחיר. העלאת המחיר תכניס את הכסף לקופת היצרנים. הטלת המס תכניס את הכסף לקופה הציבורית. יחי ההבדל הקטן.
9.6.2009

שתפו:

ליצמן לעשירים



 בשבוע שעבר תוארו כאן ההשלכות האפשריות של הצעת החוק להנהגת שירות רפואי פרטי בבתי חולים ממשלתיים (של ח"כ רחל אדטו וח"כים נוספים.(  למשל - שירות משטרה פרטי שיסופק על-ידי שוטרים לאחר שעות העבודה, שירות שומות פרטי שיינתן על-ידי פקידי מס,  אפשר גם שירות דרכונים פרטי (עלידי עובדי משרד הפנים בשעות אחר הצהריים) ועוד.
שתפו:

הצעירים נסעו לחו"ל


ההוצאה לסטודנט בהשכלה הגבוהה בישראל נמוכה ב 26% -  מאשר במדינות המפותחות. התוצאה: מחצית מהפרופסורים בארץ הם בני יותר מ 55 -  ככה לא מטפחים השכלה גבוהה


 אילו הדבר היה בידי ראש הממשלה ושר האוצר,  שכרם של כל עובדי המגזר הציבורי היה מקוצץ במסגרת ההפחתות בתקציב המדינה. רק הווטו של יו"ר ההסתדרות צימצם את ההפחתה לדמי ההבראה בלבד. באופן דומה, נעשה קיצוץ אחיד ברבים ממשרדי הממשלה. מהלך שכזה מעיד על ממשלה שאינה מסוגלת לקבוע מה חשוב ומה חשוב פחות. אז חותכים לכולם.


 כל הדוברים בסדנה להשכלה גבוהה, שהתקיימה במסגרת הכנס השנתי של האגודה הישראלית לכלכלה, היו בדעה שיש קבוצה אחת שראוי להעלות את שכרה ובאופן ניכר: הסגל הזוטר של המרצים באוניברסיטאות - בעלי תואר שלישי בתחילת דרכם המחקרית. זה לא קורה, וכנראה לא יקרה.


 את הבסיס העובדתי לדיון הביא פרופ' דן בן דוד, מנהל מרכז טאוב ומרצה בחוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל-אביב: ב1970-  היו 25 חברי סגל בכיר לכל 100 אלף תושבים. היום יש בערך – 10  כמו המספר שהיה בישראל הענייה של .1950  שיעור הפרופסורים האנגלים שעובדים בארה"ב הוא 2%  מכלל הפרופסורים באנגליה. שיעור הפרופסורים הצרפתים והגרמנים העובדים בארה"ב הוא 3%  מכלל הפרופסורים במדינות אלה. הקנדים, שכל-כך קרובים לארה"ב, שולחים  12% מהפרופסורים שלהם לעבוד בארה"ב. וישראל? שיעור הפרופסורים הישראלים שעובדים בארה"ב הוא 25%  מכלל עובדי הסגל הבכיר בישראל. במדעי המחשב שיעור הפרופסורים העובדים בארה"ב הוא .33%  בקרב הכלכלנים ,29% - ואצל הכימאים ,12% –  וזה אמור רק לגבי 40 האוניברסיטאות הטובות ביותר בארה"ב.


 ההוצאה הציבורית עבור תלמיד בישראל גדולה מאשר במדינות ה- OECD- בבתי ספר יסודיים היא גדולה ב,17%-  ובעל-יסודיים ב.3%-  לעומת זאת, ההוצאה הציבורית לסטודנט בהשכלה הגבוהה קטנה ב26%-  מאשר במדינות ה,OECD- לפי מדד של אחוז מהתמ"ג לנפש. ההקצבה לסטודנט נשארה ב30-  השנה האחרונות בסכום קבוע, בעוד שרמת החיים עלתה ב.30%-  התוצאה: 48%  מהפרופסורים כאן הם בני יותר מ,55-  לעומת שליש בלבד בארה"ב וחמישית בבריטניה. ישראל זקוקה באופן משווע לפרופסורים צעירים. הם קיימים, חיים ונושמים - בחו"ל.


 אף אחד לא מציע להעלות את שכר הצעירים לרמת השכר האמריקאית, אבל חשוב להזרים תקציבי מחקר שימשכו את הצעירים לישראל. עם קיצוצי השכר האחידים וקיצוצי התקציב האחידים, הדרך מובילה לשטיבל.
9.6.2009
שתפו: