השמאל בכלכלה

הרבה לפני ש„חברתי" הפכה להיות המילה הכי סקסית בפוליטיקה, התכנסו מספר אקדמאים וניסחו אנטי-תזה לכלכלה הימנית השלטת במשק הישראלי



 ההתארגנות החלה לפני יותר משנה. אנשי שמאל (במובן המלא והכלכלי של המילה) באקדמיה הגיעו למסקנה כי דרוש פורום יוצר שיעבד אנטי תזה לכלכלה כפי שהיא נתפסת באקדמיה ובציבור. השילוב בין היזמים ומכון ואן ליר בירושלים הניב את „התוכנית לכלכלה וחברה,"  אותה מנהל פרופ'  אריה ארנון.
שתפו:

מרצ בשירות נתניהו


 השבוע תדון הכנסת בקריאה ראשונה בהצעה להגביל את השכר בסקטור הציבורי ללא יותר מפי חמישה מהשכר הממוצע (כ37- אלף שקל ברוטו לחודש.( להצעה, שאותה הכין ח"כ חיים אורון (מרצ) עם חבריו למפלגה זהבה גלאון ורן כהן, יש תמיכה רחבה וסיכוי טוב להתקבל. די בושה שאלה המתיימרים להיקרא שמאל מעלים הצעה שכזו. ההצעה רעה גם לבעלי השקפה אחרת.

 הפגם הקטן בהצעה הוא בתחולה: הגזרה תחול רק על "עובד ציבור שהחל לעבוד בשירות הציבורי לאחר יום התחולה."  עצוב שחברי מפלגה ששוויון הוא סיסמתם נותנים יד לאפליה כל כך בוטה בין עובדים. מי שעובד עתה פטור מהעונש. רק עובד חדש יסבול. שני עובדים, באותה עבודה, באותו מעמד, באותו פריון – יקבלו לדעת חכמי מרצ שכר שונה. למה? ככה.

שתפו:

הטבה לא מוצדקת לעובדי לאומי






 שר האוצר, אהוד אולמרט, אותת אתמול כי הוא נטול עמוד שדרה. מעתה הוא מזמין לחצים להטבות ממשלתיות מכל מגזר אפשרי, ובמיוחד מחברות ממשלתיות שיופרטו בעתיד.

 משעשע לשמוע את ראשי הליכוד מאשימים את יו"ר העבודה, עמיר פרץ, בכך שהוא תומך בוועדי העובדים החזקים. אולמרט פשוט נכנע אחרי יום וחצי של שביתה לתביעה שאין לה כל הצדקה – לא כלכלית, לא מוסרית, לא חוקית.
שתפו:

של מי המניות האלה


הדמיון שבין חוק הדיור הציבורי והפרטת בנק לאומי: זלזול בקניין הציבורי



 עובדי בנק לאומי שבתו השבוע. הם דורשים נתח גדול יותר מעוגת המניות של הבנק שהממשלה מעמידה למכירה. על פי החלטת הממשלה ניתנת לעובדים של חברות ממשלתיות, העומדות למכירה, הנחה משמעותית לרכישת 10%  מהמניות. על בנק לאומי, כמו גם הבנקים האחרים שהולאמו בשנות ה - 80' של המאה הקודמת, לא הוחל חוק החברות הממשלתיות. זה איפשר לבנקים, למשל,  להמשיך ולשלם משכורות מכובדות וחריגות – במונחי השכר הממשלתי – מאז ועד היום.

שתפו:

מבינים רק כוח?




 האם חיסול חסן אל מדהון לפני יומיים יצמצם את ממדי הטרור העתידי כנגד ישראלים? האם, כהצעת שר החקלאות, צריך להפגיז את עזה עד דוק? האם מבצע „חומת מגן" היה אפקטיבי? עד היום הדיון בשאלות האלה היה בין פוליטיקאים שאמורים להחליט ואנשי ביטחון שאמורים לתת מידע והמלצות מקצועיות. העובדה שאינתיפאדת אל אקצה נמשכת כחמש שנים מלמדת שהגיע הזמן להקשיב לאנשים מעט מנותקים ממהלך הקרבותכלכלנים, למשל.

שתפו:

כלכלן, שפר הופעתך

סיפור קטן וחכם על הקשר בין מראה חיצוני, כלכלה ורציונליות

 מן המפורסמות הוא שאם שכר המינימום יועלה – האבטלה תגדל. זה פחות או יותר מה שמסביר לנו כל כלכלן. לכן, כאשר עמיר פרץ מציע להעלות את שכר המינימום, הוא פוגע בעובדים ולא ברווחי המעסיקים. גם את זה מסביר הכלכלן המצוי.

ועוד הוא או היא מסבירים כי אם נוריד את המס השולי במס הכנסה, הפעילות הכלכלית תגבר, האבטלה תרד, והכנסות המדינה ממסים אף יגדלו.

שתפו:

קריסת הכלכלה


מה קורה כאשר ראשי ביה"ס לכלכלה באוניברסיטת תל-אביב ממש מודאגים

 הפעם מתבקשים קוראי הפינה הזו להשיב על שאלה בטרם יהיו זכאים לקרוא את יתרת הכתבה. לשאלה ארבע תשובות, אך רק אחת מהן נכונה. השאלה: מהו האיום הממשי על המשק? התשובות:

 א) סגירת בית-הספר לכלכלה באוניברסיטת תל-אביב.
ב) עקב התערערות המצב הבטחוני משקיעים זרים ימשכו את כספם.
 ג) סילבן שלום יחזור לכהן כשר האוצר.
ד) ארצות-הברית תיכנס למיתון ותסחוף את הכלכלה העולמית ואת כלכלת ישראל לשפל.
שתפו:

הסיפור האמיתי של האתיופים


 הסוף, כך חושבים רבים, הוא טוב: עיריית אור יהודה הסכימה לקלוט את הילדים האתיופים. הניסיון לסגרגציה גזענית, נוסח דרום ארצות-הברית שלפני 50 שנה, נבלם. המאבק לא היה פשוט . נושאי הדגל נגד הילדים האתיופים היו מראשי עדות המזרח ובראשם ראש העירייה, יצחק בוקובזה. די משעשע לראות את החבורה, שבמשך שנים זעקה על הסגרגציה שעשו לעדות המזרח ראשי עדות המערב בשנות ה50- הרעות – מנסה לעשות לאתיופים את אותו הדבר.
שתפו:

סופה של האפליה העדתית?

 על העובדות אין מחלוקת: השכר הממוצע שמקבל אשכנזי (ישראלי שאביו נולד באירופה או באמריקה) גבוה בכ40%- מהשכר הממוצע שמקבל ספרדי (ישראלי שאביו נולד באסיה או באפריקה.( פער השכר העדתי בישראל של שנות ה2000- גדול יותר מזה שהיה נהוג בשנות ה70- של המאה הקודמת. היום, מציינים יונה רובינשטיין ודרור ברנר מאוניברסיטת תל-אביב, פער השכר העדתי הישראלי גדול יותר מפער השכר בין לבנים ושחורים במדינת ה"אמא של חוסר השיוויון" – ארצות הברית של אמריקה.

שתפו:

יומרה גדולה ושכל קטן


  אם הכלכלניםטועים בחיזוי, למה שניתן להם לנהל את כספינו?

 מה ההבדל המעשי שבין מדע לבין דת? במדע כל טענה עומדת לביקורת. רופא שמזהיר כי אכילת בשר אדום מסכנת את עורקי הלב, נסמך על עשרות מחקרים ואלפי נבדקים שמצאו – אם מצאו – קשר בין תזונה וזרימת הדם. אזכור המילה חשמל בספר התורה לא סייע במשך אלפי שנים להדליק נורה אחת. חשמל מייצרים בטורבינות, שהומצאו על בסיס מדע הפיסיקה.

שתפו:

מי מפחד מתרופות זולות


 לכאורה השערורייה והנזק הכספי שהיא גורמת, עומדים לפני סיום. בשבוע שעבר אישרה הכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק שמתקנת עיוות בחוק הפטנטים. החוק הזה מעניק מונופול לבעל פטנט למשך 20 שנה. לפטנט בתרופות ניתנת הארכה של עד חמש שנים נוספות. ההארכה בעבר הייתה לחמש שנים, אך לא מעבר למועד שבו פג הפטנט במדינה אחרת. המשמעות: אם לתרופה יש פטנט אמריקני שמסתיים אחרי 3 שנים, תוקף הפטנט הישראלי יפוג במועד זה.

 לפני כמה זמן נתן רשם הפטנטים פרשנות מלומדת ולפיה כל יצרן תרופות רשאי לבחור את המדינה שאליה "מוצמד" הפטנט לתרופה שלה. כצפוי, רוב יצרני התרופות בחרו באוסטרליה, שבה ניתן מונופול ארוך ביותר. התוצאה, לטענת התאחדות התעשיינים, היא הארכה של יותר משנה במונופול הממוצע על פטנט בישראל. הצעת החוק החדשה מבקשת להחזיר את המצב לקדמותו ובכך לאפס נזק עודף של כ120- מיליון שקל לשנה.

שתפו:

מי מפחד מתרופות זולות

יצרניות התרופות המקוריות דורשות שיתנו להן תקופה ממושכת של מונופול. אם המדינה מסכימה לתת להן את המונופול הזה, למה היא לא מתייחסת אליו כאל כל מונופול אחר ומפקחת על המחירים שלו?


 לכאורה השערורייה והנזק הכספי שהיא גורמת, עומדים לפני סיום. בשבוע שעבר אישרה הכנסת בקריאה ראשונה הצעת חוק שמתקנת עיוות בחוק הפטנטים. החוק הזה מעניק מונופול לבעל פטנט למשך 20 שנה. לפטנט בתרופות ניתנת הארכה של עד חמש שנים נוספות. ההארכה בעבר הייתה לחמש שנים, אך לא מעבר למועד שבו פג הפטנט במדינה אחרת. המשמעות: אם לתרופה יש פטנט אמריקני שמסתיים אחרי 3 שנים, תוקף הפטנט הישראלי יפוג במועד זה.


 לפני כמה זמן נתן רשם הפטנטים פרשנות מלומדת ולפיה כל יצרן תרופות רשאי לבחור את המדינה שאליהמוצמד" הפטנט לתרופה שלה. כצפוי, רוב יצרני התרופות בחרו באוסטרליה, שבה ניתן מונופול ארוך ביותר. התוצאה, לטענת התאחדות התעשיינים, היא הארכה של יותר משנה במונופול הממוצע על פטנט בישראל. הצעת החוק החדשה מבקשת להחזיר את המצב לקדמותו ובכך לאפס נזק עודף של כ120-  מיליון שקל לשנה.

 מדוע נזק?


 כי בעת תפוגת הפטנט רשאי כל אדם לייצר את התרופה. לתרופה כזו קוראים תרופה גנרית, אם כי השם הראוי הוא תרופת חיקוי. כל יצרני התרופות בישראל הם יצרני תרופות חיקוי וממעטים לייצר תרופות מקוריות.  תרופת חיקוי עולה כחמישית ממחיר תרופה מקורית (הרכב התרופות זהה לחלוטין.(  מכאן הנזק שנגרם בשל הארכת תקופת הפטנט: נמנעת מאיתנו האפשרות לרכוש תרופה זהה במחיר מוזל.


 ההיערכות בקרב הזה, על כן, ברורה: מצד אחד יצרני תרופות מקוריות שכולן לא ישראליות, הממשלות שלהן והמשת"פים הישראלים שלהם. מצד שני יצרני תרופות החיקוי הישראליות – טבע, אגיס, תרו, דקסון ועוד.


 מה שמקומם הוא העמדה של הממשל האמריקני. הלחץ שהוא מפעיל לשמירת הקיים יוצר מצב שבו הצרכן האמריקני יכול ליהנות מתרופת חיקוי זולה בערך 23 שנה אחרי הוצאת הפטנט. אבל הצרכן הישראלי אמור לקנות תרופות אמריקניות יקרות במשך 25 שנה. הידד לשוויון ההזדמנויות האמריקני.

 אם הצעת החוק החדשה מסדירה את העניין, מדוע ראוי להתעכב על הנושא?

 ראשית, כי ההצעה טרם אושרה והלחץ האמריקני עדיין בעיצומו. שנית, כי הוא חושף צביעות ישראלית טיפוסית. ליתר דיוק צביעותם של כלכלני השוק התחרותי החופשי.


 ד"ר (לכלכלה) דין בייקר תוהה מדוע בכלל נחוצה מעורבות ממשלתית, ועוד בחוק, כדי להגן ולעגן במונופול את יצרני תרופות המקור (כמו גם כל פטנט אחר:(  מדוע כאשר השיטה הכלכלית יוצרת עוני,  הכלכלנים מתנגדים למעורבות ממשלתית לחיסולו? מדוע כאשר מציעים שכר מינימום, שמאפשר קיום בכבוד, קמים מיטב הכלכלנים ומסבירים את הנזק שייווצר? ואיך זה שהנזק שיוצר מונופול בתרופות מקבל גושפנקה רשמית, מכובדת ומונופול ל25-  שנה?


 נזקי מונופול, כותב בייקר, מתועדים בכל ספר לימוד בכלכלה. הוא מייצר מעט מדי. הוא גובה מחיר מנופח. הוא מעביר הכנסות מצרכנים ליצרן והוא פוגע בהקצאה יעילה של מקורות כלכליים.  בדו"ח של החברה המייעצת למשרד האוצר באשר למשק החשמל נכתב כי יש סבירות שהחברה לא תעמוד בתשלום חובותיה המסתכמים ב40-  מיליארד שקל. היועצים מסבירים כי נדרשת העלאת מחיר חשמל של 12%  בכדי למנוע את התרחיש הזה. משרד האוצר הצניע את החלק הזה בדו"ח מחשש שמישהו עוד יעלה על דעתו להתיר את העוול של ייקור החשמל. אז איך זה שאנחנו מתירים בתרופות את שאיננו חולמים להתיר בחשמל?


 הטענה המקובלת היא שבהיעדר מונופול לא יהיה פיתוח של תרופות חדשות. בממוצע פיתוח תרופה חדשה עולה כמיליארד דולר. בלי מונופול ממושך, שיבטיח החזר ההשקעה, לא יפותחו תרופות.


 בייקר חושב שיש אלטרנטיבה. לדבריו החברות המייצרות תרופות מקוריות בזבזניות להחריד. הן מוציאות הון על שיחוד רופאים (לרוב במימון כנסים, נסיעות ושאר הטבות,(  על שיווק אגרסיבי ועל רווחים מעל ומעבר למקובל. האלטרנטיבה של בייקר היא מימון ציבורי, בין אם בידי הממשלה ובין אם בידי מוסדות שלא למטרת רווח, ובעיקר כשמדובר בפיתוח תרופות יקרות במיוחד.


 הצביעות הישראלית מתמקדת ביחס למונופול המוענק לתרופה מקורית. כל מונופול אחר זוכה ליחס אותה מקבלת חברת חשמל: פיקוח ציבורי על המחיר. בישראל החשמל זול יחסית, על אף המונופול המוחלט  של חברת חשמל. מדוע? בגלל הפיקוח  של רשות החשמל, המפחיתה ב2.5%-   לשנה את מחיר החשמל, התואם את עלויות החברה ורווח סביר. הצורה בה  רשות החשמל מטפלת במחירי  החשמל היא דוגמה נאותה  לדרך בה צריך לטפל  במונופול. אז איך זה שאין  לנו רשות לפיקוח על  תרופות במונופול?


 אחת משתיים: אם אנחנו מאמינים בכלכלה תחרותית וחופשית, אז יש להגן על תרופה מקורית כמו שאנחנו מגנים על פיתוח מנוע חדש במכונית משפחתית. הטענה שבהיעדר הגנה בחוק ומונופול לא יהיה פיתוח חדשני היא מפוקפקת. כמעט כל הפיתוחים החדשים נעשים במקומות שבהם אין פטנט, ואין נותנים מתנה של מונופול. האם ואן גוך היה זוכה למונופול בכדי למנוע חיקוי? האם מרצדס זוכה להגנה ממשלתית על המצאותיה המוטוריות? האם לאסם יש הגנה ממשלתית בייצור במבה? האם העדר ההגנה מנע את הפיתוחים האלה?


 אבל מי שמאמין שיש לתת הגנה באמצעות מונופול על יצרני תרופות ותוכנות מחשב ראוי שיתייחס למונופול כפי שצריך: באמצעות פיקוח על המחיר. אחת מקופות החולים מונעת מתושב חולון תרופה למחלת כבד מפני שמחירה 6,000  שקל לחודש. כאשר יש תרופות במחירים כאלה די ברור ששיקול כלכלי מתערב בהחלטות רפואיות. אם פייזר האמריקנית רוצה למכור תרופות בישראל, וליהנות מהגנת פטנט ומונופול – עליה למכור במחיר מפוקח. ואם תסרב – רשאית ממשלת ישראל להתיר ייצור תרופת חיקוי מקומית, כמובן תוך תשלום תמלוגים סבירים לממציא האמריקני.

 ואת זה, הדבר החשוב מכל, לא מתקנים בהצעת החוק.


Economics Review. Issue no. 30 July 2005. (1) Reform of Intellectual Property. In Post Autistic

  The Dean Baker:  The
19.7.2005 

שתפו:

קמצנות לא בריאה


 מדוע תוחלת החיים ביפן היא מהגבוהות בעולם? היו מי שחשבו כי הסושי, ליתר דיוק העדר ההמבורגר, הוא בבסיס ההישג. עד שהיה מי ששם לב כי היפני הממוצע הוא צרכן גדול של תרופות . מאז יש הקושרים בין רמת צריכת התרופות למצב הבריאותי.

 האם אנחנו צורכים הרבה או מעט בהשוואה למדינות שאליהן אנו מבקשים להשתוות? הנה כמה ממצאים ממחקר של ד"ר פיליפ זאקס.
שתפו: