טיפול סיעודי

 לא מכבר קראתי כי ב"סעיף הסיעוד של הביטוח הלאומי יש גירעון אקטוארי של 170 מיליארד שקל". האם ב- 1 לינואר 2025 יעצרו את הכסף לכ- 350,000 מקבלי קיצבת הסיעוד?

קיצבת סיעוד משולמת לזכאים על ידי הביטוח הלאומי מכוח חוק. לעומת זה, ביטוח סיעודי הוא ביטוח פרטי מרצון שבו הכסף נגבה על ידי קופות החולים אך הביטוח מופעל בידי חברות ביטוח פרטיות.

היו ימים שבהם קופות החולים גם גבו את הכסף וגם סיפקו את השרות. הממשלה החליטה שנדרשת הפרדה וכי קופות חולים יעסקו בטיפול ולא בביטוח. ניחא. הקופות לא התלוננו כי, אני מנחש, הן גובות עמלה מהעברת הכסף לחברות הביטוח.

"הכללית" שמבטחת כמחצית ממבקשי הביטוח הזה ערכה בקיץ מכרז בין חברות הביטוח להפעלת השרות מינואר 2025. אף חברת ביטוח לא הגישה הצעה והמשמעות היא שמינואר הקרוב לא יתקבלו מבוטחים חדשים.  אלה שבידם פוליסת ביטוח "ייהנו" מקיצוץ דראסטי בזכאות לשרות, עד שייגמר הכסף.


האופציות הטיפוליות


לפי התקדים הזה, בתנאים הנוכחיים שבהם יש גידול מתמיד ב"זכאים", אף חברת ביטוח לא תסכים לתת שרות במכרזים עתידיים גם בשאר הקופות.

בהשקפה הכלכלית המקובלת תחת שלטון הימין מה שפרטי הוא פרטי ואל לה לממשלה להתערב בעניין. האם הממשלה תתערב בשוק הקולרבי אם, מסיבה כלשהיא, לא יהיה קולרבי בשווקים – ויש יותר אוכלי קולרבי מסיעודיים?

הממשלה כפתה את ההפרדה על קופות החולים כי לא רצתה לשאת בנטל. מאחר והקופות ניזונות מתקציב המדינה – השארת הביטוח הסיעודי אצלן היתה מחייבת את הממשלה לשלם על זה, כמו שהיא משלמת עבור תרופה לטיפול בבלוטת התריס.

העניין הוא שיש יותר מחמישה מיליון איש עם ביטוח סיעודי וזה מספר מעט יותר כבד ממפגיני קפלן. אז מה עושים?

יש שלוש אפשרויות:

א.    לתת לעסק למות מוות "טבעי" במגזר העיסקי.

ב.    להלאים את כספי הביטוח המשלים בחברות הביטוח. להגדיל את קיצבת הסיעוד למשולם בביטוח המשלים.  להעלות דמי הביטוח הלאומי תוך ביטול התקרה ולתת למבוטחים קיימים הנחה בדמי הביטוח לפי הוותק שלהם בביטוח המשלים.

ג.     לחייב את הקופות להרע את התנאי הביטוח כלומר להעלות את התשלומים החודשיים ו/או לקצץ בתשלומים לזכאים. זה מה שהממשלה מעדיפה. סביר שיכנו זאת "תכנית הבראה".


מסע בין כוכבים


יש עוד אופציה שכלל לא נשקלת והיא הזולה ביותר והשוויונית ביותר.  היא הוצגה לראשונה בסדרת הטלוויזיה "מסע בין כוכבים". ספינת החלל אנטרפרייז נתבקשה לטוס לכוכב א' ולאסוף את המדען היחיד  ביקום שיודע איך למנוע את פיצוצו של כוכב ב' שיגרום למותם של מיליונים. המדען המדובר היה בן 84 שנים ו 364 ימים.

משהגיעה הספינה לכוכב א' התברר כי בחוקה שם יש סעיף ולפיו בהגיע אדם לגיל 85 עושים לו "מסיבת סיום" ובסופה הוא לוקח כדור – ומת. מדוע? בגלל שנטל תקציבי הסיעוד לקשישים היה גבוה מדי, והחוק פתר את הבעיה, ברובה.

איזו חלופה את/ה מעדיפים?

תבלין בענייני אקטואריה: לממשלת ישראל יש חוב של כ־ 1.4 טריליון שקל. זה שווה ל־140 אלף שקל לכל תושב כולל ילדים וסיעודיים. נניח שקטאר מוכנה לשלם את הסכום הזה (= גירעון אקטוארי אפס) ובלבד שכולם יעזבו.

נשארים עם החוב או מקבלים את היוזמה הקטארית?


 


 

 

 

שתפו: